Vanuit Singapore naar Rotterdam voor de marathon als eerbetoon aan haar moeder

De 50-jarige Renee van de Bult loopt in april de NN Marathon Rotterdam. Met haar deelname haalt ze geld op voor KWF Kankerbestrijding. Omdat haar moeder tien jaar lang ziek was en uiteindelijk is gestorven aan de gevolgen van de ziekte.

 “Twee jaar geleden kondigde mijn oudste dochter aan dat ze een halve marathon ging lopen. Ze is turnster en sprintster maar heeft een gloeiende hekel aan lange afstand hardlopen. Ze had een droom dat ze 21 kilometer moest lopen voor ze 21 werd. Ik ben haar gaan aanmoedigen om 4 uur 's morgens op de racedag. We wonen in Singapore en door de warmte zijn dat soort wedstrijden altijd of ’s morgensvroeg of ’s avonds laat. Ik zag zoveel mannen en vrouwen, sommigen veel ouder dan ikzelf, die een goede tijd neer konden zetten. Dat kan ik ook, dacht ik!  Wandelen, zwemmen, fietsen en duiken, ik ben altijd wel sportief bezig. In mijn jongere jaren ook  nog windsurfen en basketbal, maar ik ben nooit een hardloper geweest.”

Sneller dan m’n dochter
Ik begon met de C25K (from Couch To Five Kilometers) training en had het erg moeilijk de eerste twee weken. Maar ik hield vol en liep in oktober 2018 m'n eerste 5km race. Vervolgens de Standard Chartered Singapore Marathon 10km race samen met m'n zoon in december 2018. In april 2019 liep ik m'n eerste halve marathon. Die wilde ik in 2:30 lopen maar liep hem uiteindelijk in 2:20. Zeven minuten sneller dan m'n dochter...#evilmom.

Ik was klaar voor de volgende uitdaging! Na een zoektocht kwam ik uiteindelijk uit bij een marathon in Nederland. Een goed idee om het te combineren met m'n jaarlijkse trip home. Rotterdam marathon op 5 april is de perfecte timing. De registratie zou in de herfst van start gaan. Af en toe keek ik even op de website… Tot ik op een dag opeens op de KWF-pagina terecht kwam. Rennen tegen kanker, in Rotterdam, op thuisgrond met ooms, tantes, broer, zus, neefjes en nichtjes en vader langs de route, ter nagedachtenis aan m'n moeder die in april 2012 aan kanker is overleden... Ik weet niet hoe ik het in het Nederlands zou omschrijven maar in het Engels: it ticked all the boxes, the stars aligned.


Al die mensen moeten doorgaan met die pijn
Tien jaar lang heeft mijn moeder gevochten tegen kanker. Het begon als borstkanker, daarna kwam het terug in de lymfeklieren en weer later zat het in haar botten in haar rug. Toen wisten we dat het niet meer goed zou komen. Hoewel ze zeker op het einde erg heeft geleden, heeft ze nooit een woord geklaagd. Kanker is een rotziekte en ik hoop dat met beter onderzoek er betere en snellere methodes ontdekt worden om de ziekte te genezen, te vertragen of te stoppen. Wanneer ik langere afstanden loop en het niet meer zie zitten, of ik zit even in een gat, dan denk ik aan m'n moeder en aan alle mensen die lijden onder deze verschrikkelijke ziekte en de pijn die ze allemaal zo moedig doorstaan. Dan denk ik, kom op, nog een uurtje en dan mag je weer uitrusten, dan houdt de pijn op voor jou, al die mensen met kanker moeten doorgaan met die pijn. En dan blijf ik toch doorgaan... Voor al die mensen.... Uit solidariteit.


Meteen nadat ik me had aangemeld stuurde ik de link via Whatsapp naar m’n familie, vrienden, baas en kennissen en haalde binnen twee dagen al meer dan 500 euro op!
Ondertussen heb ik al meerdere malen een halve marathon gelopen. In juni werd ik geopereerd aan een dubbele liesbreuk en moest ik even terug naar af. Gelukkig kon ik drie weken na de operatie alweer voorzichtig aan beginnen met rennen.  Tot nu toe heb ik alleen nog maar in de tropen gerend. Dat betekent temperaturen van 30 graden en 85 tot 90% vochtigheid. Al m'n renmaatjes zeggen dat rennen veel gemakkelijk is in een klimaat als Nederland. Ik hoop de marathon in 4 uur en 45 minuten te lopen, daar train ik op. M’n buddies denken dat ik 'm wel in 4 uur en 30 minuten zal lopen... We zullen zien! Als ik 'm sneller dan 4:30 loop dan trakteren ze mij op ijs. Doe ik er langer over dan 4:30 dan trakteer ik hen op ijs. (I Run For Ice Cream!!!!)”

Steun Renee     Ren ook tegen kanker