Onderzoek

Deze onderzoeken worden mogelijk gemaakt

1) Alvleesklierkanker: chemo vóór of na de operatie?

Volgens de richtlijnen worden alvleesklierkankerpatiënten voor wie een genezende operatie nog mogelijk is, na de ingreep behandeld met chemotherapie. Maar vanwege complicaties, slechte conditie of terugkeer van de kanker, is chemotherapie voor de helft van deze patiënten naderhand geen optie meer.

Chirurg dr. Bas Groot Koerkamp (Erasmus MC) gaat onderzoeken of chemotherapie vóór de operatie de overleving verbetert ten opzichte van ná de operatie. Naar verwachting vergroot chemotherapie vooraf de kans op volledige verwijdering van de tumor. Vanwege de slechte overleving bij alvleesklierkanker is elke stap vooruit een enorme verbetering. 

Deze patiëntenstudie wordt uitgevoerd door heel Nederland: in totaal zullen 15 ziekenhuizen 378 patiënten voor het onderzoek werven.

Deelnemers die via Ren tegen kanker meedoen aan de Marathon Eindhoven, de Singelloop Utrecht en de NN Marathon Rotterdam dragen bij aan dit onderzoek.

Chirurg dr. Bas Groot Koerkamp (Erasmus MC)

2) Het onderzoek: ‘follow up – patient in the lead!’

Dankzij vroege opsporing en betere behandelingen lukt het steeds vaker om patiënten met kanker te genezen. Of dat echt mogelijk is hangt voor een groot deel af van uitzaaiingen en mogelijke terugkeer van de tumor. Daarom staan patiënten vaak nog tot lang na de behandeling onder intensieve controle in het ziekenhuis, waar met bloedtesten en foto’s wordt gezocht naar sporen van de ziekte.

Het Erasmus MC Kanker Instituut wil de nacontrole meer vanuit huis laten gebeuren en toegespitst op de wensen van de patiënt. Zijn patiënten niet net zo goed af met een simpele bloedtest die ze zelf kunnen doen en opsturen? Zorgt dat voor vermindering van stress? Of zijn er juist ook patiënten die het ziekenhuis willen blijven bezoeken, bijvoorbeeld omdat ze vragen hebben en een arts willen raadplegen? En hoe kunnen we die bloedtesten zo goed mogelijk doen? In ieder geval heeft het gunstige effecten voor de duurzaamheid aangezien er minder gereisd zal moeten worden.

Het Erasmus MC Kanker Instituut (Prof. Kees Verhoef en dr. Dirk Grünhagen) onderzoekt deze vragen bij patiënten die zijn behandeld voor darm-, of teelbalkanker. Ren tegen kanker-deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam dragen bij aan de uitvoer van dit onderzoek.