Onderzoek

Deze twee onderzoeken worden mogelijk gemaakt

1. Vooraf voorspellen of een behandeling voor uitgezaaide borstkanker zal aanslaan

Voor patiënten met uitgezaaide borstkanker bestaan er verschillende soorten chemotherapie. Het komt helaas vaak voor dat een borsttumor niet op de behandeling reageert. Hierdoor heeft een patiënt wel de bijwerkingen van de behandeling én verliest zij kostbare tijd, voordat er een andere behandeling kan worden opgestart.
Je zou liever willen voorspellen of uittesten welke behandeling het beste is voor welke patiënt, maar die mogelijkheid is er nu niet.

Dr. Dik van Gent (Erasmus MC) wil met zijn onderzoek een methode ontwikkelen die direct de beste chemotherapie voor elke individuele patiënt kan bepalen. Dit zal leiden tot meer genezing en betere kwaliteit van leven.

2. Alvleesklierkanker: chemo vóór of na de operatie?

Volgens de richtlijnen worden alvleesklierkankerpatiënten voor wie een genezende operatie nog mogelijk is, na de ingreep behandeld met chemotherapie. Maar vanwege complicaties, slechte conditie of terugkeer van de kanker, is chemotherapie voor de helft van deze patiënten naderhand geen optie meer.

Chirurg dr. Bas Groot Koerkamp (Erasmus MC) gaat onderzoeken of chemotherapie vóór de operatie de overleving verbetert ten opzichte van ná de operatie. Naar verwachting vergroot chemotherapie vooraf de kans op volledige verwijdering van de tumor. Vanwege de slechte overleving bij alvleesklierkanker is elke stap vooruit een enorme verbetering. 

Deze patiëntenstudie wordt uitgevoerd door heel Nederland: in totaal zullen 15 ziekenhuizen 378 patiënten voor het onderzoek werven.

Deelnemers die via Ren tegen kanker meedoen aan de Marathon Eindhoven, de Singelloop Utrecht en de NN Marathon Rotterdam dragen bij aan dit onderzoek. 

In 2021 werd er ook al geld opgehaald voor dit onderzoek, maar er is meer nodig om het volledig te kunnen financieren. Vandaar dat we ook dit jaar de opbrengst uit Rotterdam aan het onderzoek naar alvleesklierkanker van Bas Groot Koerkamp schenken.

 

Chirurg dr. Bas Groot Koerkamp (Erasmus MC)