Anouk de Jong

Ren tegen kanker
Dam tot Damloop

Waarom ik ren

Op zondag 22 september ga ik de Dam tot Damloop lopen in Amsterdam. Dit zal ik gaan doen voor een goed doel dat me erg aan het hart gaat – Ren tegen Kanker oftewel de KWF Kankerbestrijding. Zowel in mijn coschappen als in mijn persoonlijke leven kreeg/krijg ik hier veel mee te maken en daarom wil ik in september dus ook alles geven om me in te zetten voor dit doel en zoveel mogelijk geld op te halen.

Er zijn drie situaties die in mij naar bovenkomen als ik erover nadenk waarom ik voor dit doel loop. Allereerst een situatie op de mammapoli in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal, terwijl ik meeliep met een oncologisch chirurg. Een jonge vrouw kreeg te horen dat ze borstkanker had, uitgezaaid naar de lymfeklieren. Het ging moeilijk worden haar te behandelen. De vechterslust in haar ogen die ik zag toen de chirurg haar de vraag stelde “wil je behandeld worden” was onbeschrijfelijk. Haar reactie “Ja natuurlijk, ik heb twee jonge kinderen” raakte me enorm. Hoe het nu met haar gaat, weet ik niet. Ten tweede mijn opa, die toen ik in groep 8 zat koos voor euthanasie. Hij had mesothelioom, oftewel longvlieskanker. Dit type kanker heeft een enorm slechte prognose en hij heeft er nog een aantal jaar mee kunnen overleven. Ik was bij de euthanasieprocedure en hier vertelde hij mij en mijn broertjes dat we goed ons best moesten doen op school en dat hij het erg jammer vond dat hij er niet bij kon zijn. En een situatie ongeveer twee en een half jaar geleden, toen een goede vriend van de familie in het ziekenhuis lag, ook voor een vorm van kanker. Het was op dat moment vrijwel zeker dat hij het niet ging overleven. Ik ging bij hem langs en hij lag samen met een andere patiënte op de kamer. Zij vroeg aan hem waar wij elkaar van kenden. Hij antwoordde “haar ouders zijn collega’s van school… Nee, sorry, wáren collega’s.” Hij schoot vol en stak zijn hand uit, die ik natuurlijk vastpakte. Samen hebben we daar zo een tijdje zitten huilen. Een erg dankbaar moment waar ik nog steeds vaak aan terug denk, ook .

Gelukkig ken ik ‘maar’ twee mensen die zijn overleden aan kanker. Het komt zo ontzettend veel voor en vernietigt zo ontzettend veel levens. Goede behandeling is er gelukkig steeds meer, maar voor mesothelioom en cholangiocarcinoom zijn de behandelingen maar schaars. Er moet dus meer onderzoek gedaan worden en ik wil hier alles aan doen wat ik kan, te beginnen bij de Dam tot Damloop. Natuurlijk kan ik dat niet zonder jullie en ik wil jullie dan ook vragen om – al is het maar een klein bedrag – te doneren. Dat kan via onderstaande link. Alvast heel erg bedankt en hopelijk komen we zo een stapje dichterbij een kankervrije wereld!

Liefs,

 

Anouk

Ik doe mee aan de Dam tot Damloop

Ik doe mee om geld op te halen voor kankeronderzoek. Geld dat heel hard nodig is, want nog steeds krijgt 1 op de 3 mensen in Nederland de diagnose kanker. Sponsor mij en help KWF met de financiering van belangrijk onderzoek naar kanker. Namens ons en KWF: dankjewel!

Thank you to my Sponsors

Marieke
Donated 25

"Zet em op Anouk! Nu al trots op je ❤️"

Oma
Donated 25

"Doe je best Anouk!"

Marcel
Donated 25

"Ik ben trots op je Anouk!"

Mamma
Donated 25

"Goed zo Anouk! Toppertje :-) xxxx"

Guido Maquelin
Donated 16

"€1 voor elke km! Succes :D"

Michelle
Donated 10

"Succes lieve Nouk, je bent een topper!!"

Mirte
Donated 5

"Lekker bezig Anouk!"