Deelnemersverhaal

Caroline & Susanne

“Met deze marathon voor Ren tegen kanker vervullen we onze grootvaders erfenis.”

De mooiste dag van Rotterdam. Dat is de marathon voor de twee rasechte Rotterdammers Caroline (40) en Susanne (37). Hardlopen deden ze al wel. Caroline liep zelfs al enkele hele marathons. Voor Susanne kwam het laatste zetje om zich in te schrijven voor de 42 kilometer door Ren tegen kanker. “Met dit goede doel is er geen excuus meer om niet mee te doen.” Waarom dat doel zo speciaal is voor de zussen? Ze zijn de kleindochters van Daniel den Hoed: de naamgever van het Familiehuis en de nog te bouwen brug waar we dit jaar geld voor ophalen.

Een begrip in Rotterdam

“Onze opa overleed toen onze eigen vader nog maar 2 jaar oud was. We hebben hem dus niet persoonlijk gekend,” leggen de zussen uit. “Maar zijn naam is echt een begrip in Rotterdam. In 1999 werd hij zelfs uitgeroepen tot Rotterdammer van de eeuw!”
En dat is niet voor niets: Daniel den Hoed was een belangrijke grondlegger van de radiotherapie in Nederland.
“Hij startte zijn loopbaan in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Daar leerde hij onze oma Sytske den Hoed-Sijtsema kennen. Later werd hij directeur van het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut waar hij werkte aan de behandeling van kwaadaardige gezwellen door middel van radiotherapie,” weet Caroline. “Op zijn verzoek kwam oma ook naar Rotterdam,” vult Susanne aan. “Net als haar echtgenoot was oma ook radioloog. Wat veel mensen niet weten is dat zij na zijn dood in 1950 nog tot haar 74e zijn belangrijke werk heeft voortgezet.”

Daniel den Hoedkliniek en Familiehuis

“Opa’s naam is vooral bekend van de in 1960 opgerichte oncologische kliniek in Rotterdam-Zuid. De Daniel den Hoedkliniek groeide uit tot een internationaal gerenommeerd kankerinstituut,” vertelt Caroline.
Patiënten kwamen uit alle windstreken om daar behandeld te worden. En nog steeds. Om familieleden van deze patiënten een betaalbare logeerplek te bieden werd in 1990 Familiehuis Daniel de Hoed gebouwd. “Dus toen in 2018 de kliniek meeverhuisde met het Erasmus MC, verhuisde ook het Familiehuis mee. Dat vond een prachtig huiselijk onderkomen in nieuwbouwproject Little C. Alleen de brug die het Familiehuis met het Erasmus MC verbindt mist nog. Daar gaan we nu hard voor rennen,” zegt Susanne.  

Iedereen krijgt te maken met kanker

“Onze opa was Daniel den Hoed. Onze vader, Willem, was een gepassioneerde havenarts. Ik ben maag-darm-leverarts en programmaleider van het levertransplantatieprogramma in het Erasmus MC en behandel dus regelmatig mensen met kanker. Mijn patiënten en hun familieleden verblijven ook wel eens in het Familiehuis. Genoeg motivatie om me in te zetten voor dit mooie doel, dus,” zegt Caroline.
“Daarnaast is het meteen een mooie manier om met je gezondheid bezig te zijn,” vult ze aan. “Veel vormen van kanker kun je voorkomen met een gezonde levensstijl.”

“Of je opa nu Daniel den Hoed was of niet, iedereen krijgt te maken met kanker,” zegt Susanne. “We trainen in een groepje en iedereen heeft een eigen motivatie om mee te doen met de marathon. En dat is helaas ook vanwege deze nare ziekte.
Ik rende al eerder de kwart en halve marathon van Rotterdam. Met deze eerste hele marathon voor Ren tegen kanker vervul ik mijn grootvaders erfenis.”

“Ik rende al 3x eerder een hele marathon en was eigenlijk niet van plan dat nog eens te doen. Maar om mijn zus te steunen en geld op te halen voor het Familiehuis en de Daniel den Hoedbrug maak ik graag een uitzondering!” lacht Caroline.

 

Susanne & Caroline renden in 2023 mee.



 Ren ook tegen kanker

Over het project

Deelnemers van de NN Marathon Rotterdam haalden vorig jaar geld op voor Familiehuis Daniel den Hoed en de Daniel den Hoedbrug

Lees hier wat we dit jaar
met de opbrengst doen