“Door hardlopen vond ik een stukje van mijzelf terug”
Emmely (42) rent tegen kanker tijdens de NN Marathon Rotterdam. “Ik begon met hardlopen terwijl ik behandeld werd voor borstkanker. Best bijzonder, als je je bedenkt dat ik daar altijd een hekel aan had. Maar ik was het zo zat dat ik werd geleefd door alle behandelingen. Ik moest mijn angst onder ogen komen. Dus downloadde ik de app ‘Hardlopen met Evy’ en ik begon. Die beslissing veranderde mijn leven!”
Alles deed pijn
“32 was ik toen ik met een knobbeltje in mijn linkerborst naar de huisarts ging. Mijn voorgevoel werd bevestigd: het was mis. Ik? Kanker? Daar ben ik toch veel te jong voor? Er ging van alles door me heen. Maar er was geen tijd voor gedachten. Ik moest behandeld worden. Operaties, zware chemokuren, bestralingen. Ik werd kaal, verloor mijn reuk, had een slechte weerstand en overal pijn. Voor mijn gevoel moest ik mijn lichaam laten zien dat ik gezond wilde worden. En dus besloot ik iets te gaan doen wat ik nog nooit had gedaan: hardlopen.
Orde in de chaos
Het was zwaar. Maar pijn had ik toch al. Ik zat nog midden in mijn chemokuren toen ik begon. Na 2 a 3 maanden rende ik 5 kilometer. Tijdens het hardlopen kon ik de chaos in mijn hoofd op orde krijgen. De pijn, de angst en alle andere gevoelens die door je heen gaan verdwenen even naar de achtergrond. Ik voelde me vrij tijdens het lopen. Eindelijk vond ik weer een stukje van mijzelf terug.
In de familie
Mijn tante kreeg ongeveer tegelijk met mij de diagnose borstkanker. We hebben daardoor veel steun aan elkaar gehad. Na onderzoek bleek dat we beiden een BRCA2-genafwijking hebben. Mijn nichtje liet zich testten en had het ook. Zij zit nu in het traject van borstreconstructie. En ik zie dat ze daar alweer een stuk verder in zijn als toen ik tien jaar geleden werd behandeld. Mooi om te zien hoe onderzoek hieraan bijdraagt.
Dit hoort bij mij
Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan mijn kankerverleden denk. Door mijn genafwijking heb ik ook nog eens 60 tot 80 procent kans op eierstokkanker. Het vertrouwen in mijn lijf heeft een behoorlijke deuk gekregen. Toch ben ik altijd blijven hardlopen. Dit hoort nu bij mij.
Ik zit nu, samen met mijn oudste zoon, bij de atletiekvereniging. Daar loop ik hard met een gezellig clubje. Ik geef looptrainingen aan jong en oud en wil iedereen leren hoe belangrijk beweging is. De ziekte heeft me hardlopen gebracht en ik geloof écht dat het me gered heeft. Mijn wens is om in de toekomst nog meer mensen te kunnen inspireren om gezonder te leven. Bewegen, goede voeding en een gezonde levensstijl dragen bij aan het voorkomen van kanker. Maar het is natuurlijk geen garantie. Voor nu zet ik mijn eigen verhaal om in kracht. Om zo geld op te halen voor anderen die nu geraakt zijn door kanker.
Op eigen kracht
Die marathon in Rotterdam wordt mijn eerste 42 kilometer. Hardloopvrienden raadden me #demooiste aan. En die draag ik op aan KWF, de Daniel den Hoedbrug en het Familiehuis. Die finish ga ik zeker halen. Ik heb het al die tijd allemaal zelf geflikt. Dus ook in Rotterdam!”
Emmely rende tegen kanker tijdens de vorige editie van de NN Marathon Rotterdam.
Zo verklein je de kans op kanker
Je kunt lang niet altijd voorkomen dat je kanker krijgt. Soms spelen je genen een rol bij het krijgen van kanker. Soms is het gewoon pech. Maar er zijn ook een hoop dingen die je wel kunt doen om je kans op kanker kleiner te maken. Stoppen met roken, veilig de zon in, gezond eten en genoeg bewegen (zoals Emmely deed) bijvoorbeeld.
Wil jij weten hoe je je kans op kanker kleiner kunt maken?
Lees hier wat je kunt doen