Tatta en Robert zijn #TegenKK

 “Schelden met het woord kanker is niet normaal”. Robert de Hoog is in de serie Mocro Maffia te zien als Tatta. Deze keiharde rechterhand van een drugsbaas scheldt heel veel met het woord kanker. Iets waar Robert op persoonlijk vlak veel moeite mee heeft.

Voorbeeld

“Ik liep laatst met mijn vriendin over straat en hoorde een aantal jochies het woord kanker te pas en te onpas gebruiken. Ik vind dat écht niet kunnen. En wilde daar wat van zeggen. Maar mijn vriendin zei: ‘Laat ze nou, het zijn gewoon kinderen. En waarschijnlijk hebben ze het van jou geleerd. Je karakter in Mocro Maffia zegt het ook met grote regelmaat, dus denk je echt dat ze deze boodschap van jou gaan aannemen?’ Daar had ze wel een punt.”

Fictief

Mocro Maffia is een fictieve serie, maar lichtelijk geïnspireerd op de werkelijkheid. “Om het verhaal geloofwaardig neer te zetten, kiezen we voor taalgebruik dat past bij hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat. Helaas is het een feit dat er enorm veel wordt gescholden met het woord kanker en dat het woord ook als stopwoord wordt gebruikt. Liever zouden we zien dat dit niet zo is, net zoals we willen dat niemand elkaar afknalt zoals in de serie.”

Groot verdriet

“In het maakproces denken we goed na over hoe we de personages neerzetten. Elk woord wordt gewogen. We zijn ons enorm bewust van de hardheid van de straattaal. Mensen die het woord kanker als scheldwoord gebruiken doen dit daarentegen vrijwel altijd zonder er bij na te denken. Op social media, op straat… kanker dit, kanker dat… Er is geen besef dat er achter dit woord voor een enorm aantal mensen groot verdriet schuilt.”

Niet normaal

“Ik wil iedereen echt heel graag duidelijk maken dat het niet normaal is om te schelden met het woord kanker. Dat het een keuze is die we hebben gemaakt voor de serie, om een realistisch verhaal neer te zetten. Maar dat ik persoonlijk absoluut niet voor dat woord ben. Ik ben me er zó van bewust wat voor schade de ziekte aanricht. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe zwaar het is om deze ziekte te hebben. En iedereen kent wel iemand die ermee te maken heeft, zeker als je weet dat 1 op de 3 mensen de diagnose kanker krijgt.” 

Niet meer nodig

“Het stuit me enorm tegen de borst dat schelden met kanker zo’n onderdeel is geworden van ons vocabulaire. Nederland is eigenlijk het enige land ter wereld dat een ziekte als scheldwoord gebruikt. Ik zou zo graag in een samenleving willen leven waarbij dit soort woorden gewoon simpelweg niet meer als scheldwoord gebruikt worden. En dat ik rollen geloofwaardig kan spelen zonder dat schelden met kanker nodig is.”

Meer over #TegenKK 

 

 Fotocredits: Dennis Branko