4809 hoogtemeters voor studievriend Wouter

Wouter overleed elf jaar geleden aan de gevolgen van kanker aan de weke delen. Studievrienden Geert en Jeroen eerden hem afgelopen januari op unieke wijze: ze maakten op één dag maar liefst 4809 hoogtemeters. De hoogte van de Mont Blanc, maar dan gewoon in de achtertuin op de Grebbeberg.

Geert: “Aan het eind van onze studie zijn we met een aantal jongens in een studentenhuis gaan wonen, waaronder Wouter. In de jaren erna hielden we contact, door atletiek, en we gingen ook wel eens weekendjes met elkaar weg. Fietsen in de Ardennen bijvoorbeeld. Wouter had wel vaker ‘blessures’ en vaak iets aparts. Zo kreeg hij last van zijn achillespees terwijl hij zijn fiets de trap bij het station optilde. Toen hij last kreeg van zijn schouder dachten we dat het weer zoiets zou zijn en maakten er grapjes over. Helaas bleek het dat hij kanker aan de weke delen had.” 

Ziekteproces
Jeroen: “We hebben Wouters ziekteproces van best wel dichtbij meegemaakt. We zochten hem regelmatig op. Hij was een positief ingesteld mens, niet iemand die snel bij de pakken gaat neerzitten, maar hij kreeg veel voor zijn kiezen. In eerste instantie zat de kanker in zijn schouder, dat werd weggehaald met als gevolg dat hij bijna niks meer met zijn schouder kon. Na drie maanden kwam het al terug en verloor hij zijn arm. Toen het daarna wéér terugkwam, ging het snel. We zijn in oktober nog een weekendje weg gegaan en met kerst is hij overleden.” 

Alles kwam samen
Na zijn overlijden hielden Jeroen en Geert contact. Regelmatig spraken ze af om te sporten. Het idee ontstond om een pittige fysieke uitdaging aan te gaan. Het werden 4809 hoogtemeters op de Grebbeberg, op één dag. Jeroen: “Het idee om ons te laten sponsoren kwam pas nadat we de uitdaging hadden bedacht. Alles kwam eigenlijk samen: de Grebbeberg was een plek waar Wouter ook graag kwam om te trainen, het was echt een fysieke uitdaging om op één dag zoveel hoogtemeters te maken én we haalden er geld mee op voor kankeronderzoek.”

Geld ophalen via WhatsApp-groepen
Jeroen: “Met een actiepagina was het heel eenvoudig om geld op te halen. We hadden een relatief korte periode – we begonnen 10 december en 9 januari gingen we lopen. Het streefbedrag bepalen, dat vond ik wel lastig. 500 euro leek me realistisch. Ik dacht, ik doneer zelf maar wat, dan lijkt het in ieder geval nog wat. En dan maar promoten he? Met name via WhatsApp- groepen verliep het succesvol. Ik deelde de link en er waren altijd wel mensen binnen de groep die heel positief reageerden.”

Ambassadeur
Geert: “Wat ook goed werkte was dat andere mensen onze actie onder de aandacht brachten. Daardoor ging het echt leven. Bij de atletiekvereniging vertelde ik mijn trainster erover, en zij heeft het toen gedeeld met een aantal mensen. Zij was een mooie ambassadeur. Uiteindelijk hebben we zo’n 4200 euro opgehaald, bijna 10 keer meer dan we in eerste instantie hadden verwacht!” 

Doorzetten voor sponsoren
Jeroen: “Ik had van tevoren nagedacht hoe ik die hoogtemeters zou gaan maken. Ik liep elke keer volgens een vast ritme: één uur lopen, even pauze, wat eten en weer een uur lopen. Ik hield het daardoor wel goed vol.” Geert had het wat zwaarder: “Op een gegeven moment zat ik er helemaal doorheen. Rond een uur of twaalf kreeg ik enorm last van kramp. Ik dacht: dit gaat ‘m niet worden.  Mijn benen deden heel veel pijn. Onze begeleider heeft me met zachte hand gedwongen om tóch weer verder gaan, en zorgde ervoor dat ik met regelmaat wat at. Dat hielp. En ook de mensen die aan onze actie hadden gedoneerd hielden me op de been. Ik vond dat ik óók voor hen moest doorzetten”.

Entourage
Dat Wouters vriendin uit die tijd én iedereen waarmee we in het studentenhuis hadden gewoond ons kwamen aanmoedigen, hielp enorm. Geert: “Ik realiseerde me dat het niet alleen gaat om een goede conditie, maar ook om de entourage. Dankzij de mensen om ons heen hield ik het vol. Het was een prachtige dag, waarbij we met zijn allen nog eens stilstonden bij Wouter.”

Kom ook in actie