“Iedereen steunde mijn actie, dat voelde ontzettend goed”

 Marga kreeg in 2012 de diagnose borstkanker. Een eenzame diagnose, want ziek ben je alleen. Toch voelde het alsof ze er niet alleen voor stond. “Ik kreeg veel steun, ik voelde me door iedereen gedragen. En toen ik afgelopen jaar in actie kwam om geld op te halen voor kankeronderzoek, kwam dat gevoel weer helemaal terug”.

 “In 2020 werd in 50. Een moment waar ik écht bij stil wilde staan, want dat ik 50 zou worden, was niet zomaar vanzelfsprekend. In 2012 kreeg ik de diagnose borstkanker en het enige wat ik toen dacht was: ik wil gezond zijn, niets anders dan dat was belangrijk. Met dat gevoel kwam ik op het idee om in actie te komen voor KWF. Ik hou erg van fietsen, dus dacht: als ik nou eens 50 x 50 kilometer fiets, en vraag om een donatie in plaats van een cadeau voor mijn verjaardag? Dan kan ik een cadeau geven aan iedereen die nu worstelt met de ziekte.” 

Santiago de Compostella
“50 x 50 is 2500 kilometer. Zo ongeveer de afstand van mijn woonplaats naar Santiago de Compostella in Spanje – het leek me een geweldig doel. En ook een actie die uit mijn comfortzone ligt, normaal fiets ik samen met mijn man, maar nu alleen. Het doel was bepaald, de voorbereidingen getroffen, en toen dacht ik: krijg ik mensen wel mee? Hoe bepaal ik mijn streefbedrag? En hoe vraag ik nou om donaties?” 

Donaties stroomden binnen
“Ik maakte via acties.kwf.nl een actiepagina aan, en voor het streefbedrag had mijn man Huub bedacht: vraag voor elke kilometer één euro. Ik vond het zelf wel heel veel en dacht dat het moeilijk zou worden om zoveel geld bij elkaar te krijgen. Maar al gauw bleek dat mensen enorm enthousiast werden van mijn actie. Ook de lokale krant vond het interessant en vanaf toen begon het te vliegen. Het voelde ontzettend goed dat iedereen zo enorm meeleefde. Ik kwam op de radio, mensen deelden berichten op social media en echt, de donaties stroomden binnen. Van vrienden en kennissen, maar ook van onbekenden.”

Blog
“Eenmaal op de fiets schreef ik elke dag een blog. Ik vond dat het minste dat ik terug kon doen voor iedereen die me tot dan toe zo had gesteund. Bijkomend voordeel was dat iedereen betrokken bleef. Sterker nog, er werden tijdens mijn fietstocht ook acties georganiseerd vóór mij om geld op te halen. Zo ging mijn neefje langs de deuren met een zelfgemaakte flyer. En mijn broer doneerde in die periode de winst van zijn beleggingen.” 

Lourdes
“Ik wilde naar Santiago, maar uiteindelijk kon dat door corona niet. Om wel de 2500 kilometer vol te maken fietste ik tot aan de Pyreneeën, en vervolgens naar Lourdes. In Lourdes heb ik een kaars opgestoken voor iedereen de te maken krijgt met de ziekte kanker. Het was zo'n indrukwekkend moment, ik was er stil van. Uiteindelijk besloot ik helemaal terug naar Nederland te fietsen, en maakte ik veel meer kilometers dan ik had verwacht: maar liefst 3672 kilometer!"

6500 euro
“Al met al kijk ik terug op een fantastische reis. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. In mijn eentje herleefde ik de warmte die ik tijdens mijn ziekteproces had gevoeld en het geeft me enorm veel kracht dat ik dit, met de steun van zoveel geweldige mensen, heb kunnen doen. Dat ik in totaal ruim 6500 euro heb opgehaald, had ik van tevoren echt niet durven dromen. Voor iedereen die twijfelt om in actie te komen: doe het. Je zult zien dat je een herinnering voor het leven maakt!” 

Marga schreef een boek over haar indrukwekkende reis. Je kunt haar boek hier bestellen!

Kom ook in actie