Alexander Brandenburg

KWF Thuismarathon

Een hardloopronde langs de topinstituten in Utrecht

Alpe d'HuZes, Ride for the Roses, SamenLoop voor Hoop, de Marathons in Utrecht en Rotterdam... Stuk voor stuk sportieve evenementen waar deelnemers geld konden ophalen voor kankeronderzoek, maar waar vanwege de coronacrisis een streep doorheen is gegaan.

Gelukkig kan er tegenwoordig ook veel vanuit huis en daar sluit de KWF Thuismarathon goed bij aan. Net als vele anderen werk ik me aanstaande zaterdag rondom huis in het zweet om geld op te halen voor kankeronderzoek. Zodat KWF ook in 2020 weer zoveel mogelijk onderzoeken naar preventie, betere diagnostiek, behandeling en kwaliteit van leven kan financieren.

Ik heb een mooie hardlooproute uitgestippeld langs het RIVM, Prinses Máxima Centrum, UMC Utrecht, Hubrecht Laboratorium en het Helen Dowling Instituut. Als KWF-wetenschapsredacteur ben ik hier de afgelopen jaren vaak geweest om onderzoekers over hun werk te interviewen, dus ik weet uit eerste hand hoe belangrijk deze instellingen zijn!

Wil je mij persoonlijk steunen met een donatie, of zelf je hardloopschoenen, fiets, of schaatsen uit het vet halen voor KWF? Dankjewel!

www.kwfthuismarathon.nl | #kwfthuismarathon

My Achievements

Actiepagina gemaakt

Foto's toegevoegd

E-mails verstuurd

Aan eigen actie gedoneerd

Streefbedrag behaald

Streefbedrag verhoogd

Top fondsenwerver

Gedeeld op social media

Donateurs bedankt

My Updates

Gelukt!

Sunday 24th May
5 topinstituten, 21 kilometer en ruim 500 euro; dankjulliewel!

Wetenschapscommunicatie meets fondsenwerving

Wednesday 20th May

Als wetenschapsredacteur heb ik misschien wel de leukste functie bij KWF Kankerbestrijding. Ik zit immers met mijn neus bovenop de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, die mogelijk worden gemaakt dankzij KWF-donateurs en sportievelingen die zich inzetten voor prachtige acties, zoals Alpe d’HuZes, Ride for the Roses, Fight Cancer, en zo zijn er nog veel meer hartverwarmende initiatieven.

In de ruim 5 jaar dat voor KWF werk, heb ik tientallen onderzoekers mogen interviewen over hun werk. Door hun verhalen op te schrijven, kunnen KWF en de organisaties van deze grote fondsenwervende acties begrijpelijk aan hun deelnemers uitleggen waar ze voor rennen, fietsen en zwemmen.

Maar vanwege de coronacrisis gaan veel van deze acties dit jaar niet door. En dat is ontzettend jammer. In de eerste plaats voor de enthousiaste deelnemers en vrijwilligers, die al in de startblokken stonden. Voor KWF betekent het dat er minder geld binnenkomt om belangrijk wetenschappelijk onderzoek te financieren. En dat is uiteindelijk vooral in het nadeel van de patiënt.

Met de KWF Thuismarathon willen we dit gevoel van onmacht omzetten in kracht. Grootschalige evenementen zitten er misschien even niet in, maar in en om je huis is er gelukkig nog veel mogelijk. Op zaterdag 23 mei komen daarom vele Nederlanders in actie om geld op te halen voor kankeronderzoek. En ik ook.

Rondom mijn woonplaats De Bilt wemelt het van de topinstituten waarin belangrijk kankeronderzoek wordt verricht. Dat heb ik in de afgelopen jaren met eigen ogen mogen zien toen ik er sprak met onderzoekers. Als een soort ‘trip down memory lane’ ren ik tijdens de Thuismarathon langs al deze instituten, een rondje dat naar verwachting ongeveer een halve marathon (21 kilometer) beslaat.


Ik begin op het Utrecht Science Park, waar ik eerst het Hubrecht Instituut tegenkom. Daar wordt hoogwaardig fundamenteel onderzoek gedaan: dat is laboratoriumonderzoek naar hoe kanker ontstaat, het onderliggende mechanisme. Fundamenteel onderzoek heeft vaak de naam ver van de patiënt af te staan, maar in de afgelopen jaren is hier met miljoenenfinanciering van KWF iets heel bijzonders ontwikkeld, dat juist ook voor patiënten nieuwe mogelijkheden biedt: organoïds.

Dat is een kweektechniek waarmee je een soort 3D mini-tumoren kunt maken. Organoïds zijn niet alleen goede modellen om kankeronderzoek op te verrichten; ze maken ook proefdieren voor een deel overbodig én ze zouden in de toekomst kunnen worden gebruikt in de patiëntenzorg, om te voorspellen of een behandeling zal aanslaan. Dat kan enorm bijdragen aan een behandeling op maat voor patiënten. Ik interviewde in 2019 professoren Hans Clevers en Hans Bos, die aan de wieg van deze techniek stonden: www.kwf.nl/organoids


Daarna ren ik langs het Prinses Máxima Centrum, dat in 2018 haar deuren opende. Dit ziekenhuis bundelt het beste onderzoek én de beste zorg voor kinderen met kanker. Jaarlijks krijgen zo’n 600 kinderen met de ziekte te maken. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is voor het merendeel genezing mogelijk, maar helaas overlijdt nog altijd 1 op de 4 kinderen aan de ziekte. Bijvoorbeeld omdat de ziekte in onbehandelbare vorm terugkeert. Daarom financiert KWF onderzoeksprojecten in het PMC (momenteel 23 stuks) om óók voor deze groep kinderen het verschil te maken. Een mooi voorbeeld is het onderzoek van chirurg Dannis van Vuurden naar een betere behandeling van hersentumoren. Dat is nu vaak lastig, omdat effectieve medicijnen de weg wordt versperd door de bloed-hersenbarrière. Van Vuurden onderzoekt, mede dankzij deelnemers van Alpe d’HuZes, of het mogelijk is om deze barrière kortstondig open te trillen, zodat de tumor effectief kan worden bereikt.
Meer weten over wat KWF doet op het gebied van kinderkanker? Zie ook: https://www.kwf.nl/onderzoek/wat-bereiken-we-met-onderzoek/kinderoncologisch-toponderzoek


Niemand komt graag in een ziekenhuis, maar ik ben een uitzondering als het om het UMC Utrecht gaat. Hier begon ik in 2003 mijn studie BioMedische Wetenschappen, en het voelt een beetje als thuiskomen wanneer ik hier een onderzoeker of arts interview. Daarom ren ik hier natuurlijk ook even langs!

Wat me opvalt aan het UMC Utrecht, is hoe goed ze zijn in ‘beeldvormende technieken’. Denk aan scans om goed in beeld te brengen waar de tumor zit, zodat deze optimaal behandeld kan worden. Een mooi voorbeeld is het onderzoek van dr. Gert Meijer, die de kersverse MRI Linac inzet bij alvleesklierkanker. Dit apparaat bundelt bestraling met MRI, waardoor het mogelijk wordt om tijdens de behandeling te zien wát je bestraalt, zodat de behandeling effectiever en met minder bijwerkingen uitgevoerd kan worden. Zeker voor alvleesklierkankerpatiënten, waarbij de vooruitzichten helaas slecht zijn, is het ontzettend belangrijk dat dit soort nieuwe technieken beschikbaar worden. Deelnemers van Swim to Fight Cancer zetten zich in voor dit mooie project! Eerder interviewde ik hem zelf voor een ander onderzoek, waarin Meijer MRI wil inzetten om slokdarmkankerpatiënten een zware operatie te besparen wanneer deze onnodig is. Dit onderzoek wordt op zijn beurt mogelijk gemaakt door deelnemers van Alpe d’HuZes.

Zie ook: https://www.fightcancer.nl/maak-kennis-met-gert
https://www.kwf.nl/onderzoek/dit-onderzoek-maken-we-mogelijk/onderzoeker-van-de-week-gert-meijer

Een andere moeilijk te behandelen vorm van kanker, zijn hersentumoren. Prof. Elly Hol onderzoekt hoe de meer agressievere hersentumoren zo succesvol zijn in het uitgroeien in het omringende hersenweefsel. Haar onderzoek is geadopteerd door deelnemers van Ride for the Roses. In 2018 had ik een leuk interview met haar: https://www.kwf.nl/onderzoek/dit-onderzoek-maken-we-mogelijk/onderzoeker-van-de-week-elly-hol

Het laatste UMC Utrecht-onderzoek dat ik graag uitlicht, is het project van prof. Elsken van der Wall. Zij ontwikkelt een hele elegante methode om medicijnen in hoge dosis op de juiste plek terecht te laten komen. Door ze te verpakken in hittegevoelige minuscule bolletjes, die smelten bij 42 graden, en vervolgens een soort hittebron op de tumor te richten, ‘smelten’ de bolletjes precies op de juiste plek: in de tumor. Het is precies het soort onderzoek waar ik zo blij van wordt; het is slim, het prikkelt, en het draagt een ontzettend mooie belofte met zich mee voor patiënten. In dit filmpje zie je er meer over: https://www.youtube.com/watch?v=Heb3vyNpL9M


Na de Uithof neem ik een afslag richting de bosrijke omgeving van Bilthoven. Daar staat het Helen Dowling Instituut, een prachtige instelling voor psychologische zorg tijdens en na kanker. Daar komt (gelukkig!) steeds meer oog voor. Er leven in Nederland zo’n 800.000 mensen die kanker hebben, of hebben gehad. KWF-onderzoek richt zich lang niet alleen meer op laboratoriumonderzoek en betere behandelingen, maar ook op de vraag: hoe kunnen we zorgen voor een optimale kwaliteit van leven van patiënten tijdens en na de ziekte? Een goed voorbeeld daarvan is het onderzoek van dr. Marije van der Lee, die ik in 2018 interviewde voor haar onderzoek naar vermoeidheid bij kanker: https://www.kwf.nl/onderzoek/dit-onderzoek-maken-we-mogelijk/vermoeidheid-na-kanker-een-wiskundige-aanpak


Mijn rondje langs de topinstituten eindig ik bij het RIVM. Niet alleen het middelpunt van de corona-epidemie, maar ook een belangrijke partij als het gaat om voorkomen en vroege opsporing van kanker. Denk aan de HPV-vaccinatie van meisjes, waarmee op latere leeftijd HPV-gerelateerde vormen van kanker kunnen worden voorkomen. Of de bevolkingonderzoeken, waarmee darm-, borst- en baarmoederhalskanker kunnen worden ontdekt in een vroegtijdig stadium. Ik werk bij KWF mee aan het speerpunt Vroege Opsporing en volg nauwgezet nieuwe KWF-onderzoeken die zijn gericht op vroege opsporing van kanker, zoals kanker opsporen in bloed.


Als ik de tocht langs deze instituten heb voltooid heb ik op een zaterdagochtend in feite de volledige breedte van het kankeronderzoek gezien: fundamenteel onderzoek naar het ontstaan van kanker, preventie en vroege opsporing van kanker, betere behandelingen voor kinderen en ouderen, en psychosociale zorg voor een betere kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling.

De regio Utrecht mag trots zijn op zoveel mooie instellingen op zo’n korte afstand van elkaar en ik ben er trots op dat ik met mijn werk mag aan een groter publiek mag laten zien wat er allemaal in deze instellingen gebeurt. Het is ongelofelijk belangrijk dat deze onderzoeken door kunnen blijven gaan én dat er nieuwe onderzoeken ontplooid kunnen worden. Daarom zou ik erg dankbaar zijn als je, na het lezen van dit epistel, een bijdrage zou willen leveren. Zodat KWF ook in dit crisisjaar weer vele mooie nieuwe (en Utrechtse) onderzoeksprojecten mogelijk kan maken!

Thank you to my Sponsors

10.4

Sigrid Attema

Originele route heb je gelopen!

10.4

Rikkert D

Hup!

50.4

Bart Koopman

Lekker bezig, Alex!

25.4

Christelle Bouman

Goed bezig Alexander en dank je wel voor deze actie

10.4

Marianne van Leeuwen

Super creatief initiatief Xander. En een mooie tijd!

15.4

Herman Jan Wolthuis

Goed bezig! Zag op Facebook dat je sponsorloop deed! Goed doel 👍

10

Martijn & Janneke

We zijn blij dat jij loopt, dan hoeven wij alleen te doneren

15.4

Hebe Van

20.4

Vredendaal

50.4

Jessica Tillemans

Topper!

25.4

Linda Kroeskop-Bossenbroek

Topper!! Doe je de groetjes aan alle Stakeholders waar je langs komt ;)

50.4

Kiki & Maarten

Run Ab, run!

50.4

Anonymous

10.4

Jurjen Dijkstra

10.4

Frank Brugman

Ik heb 5 miljoen euro per km gedoneerd met een maximum van 10 euro.

10.4

Gerbert Heleen Luuk Tijs Imke

Zet hem op!

10.4

Sander Mariska Bregje Pepijn Kavelaar

Go oom Alexander!!!!! Zet hem op je kunt het!

25.4

Marianne Jacobs

Zet 'm op topper!

50.4

Familie Brandenburg

Succes, je kunt het 👍

5.4

miranda wijdenes

15.4

Joanne

Voor elke km een euro! Go go go Alexander, langs al die mooie instellingen in Utrecht en omgeving!

10.4

sam vlakland

19.4

Taco Halma

10

Een alpaca

komen er wel catalpa's voor op het traject?

28.4

Mr. ThuisBingo

TOPPERR!!!

25.4

Alexander Brandenburg