Een hardloopronde langs de topinstituten in Utrecht
Alpe d'HuZes, Ride for the Roses, SamenLoop voor Hoop, de Marathons in Utrecht en Rotterdam... Stuk voor stuk sportieve evenementen waar deelnemers geld konden ophalen voor kankeronderzoek, maar waar vanwege de coronacrisis een streep doorheen is gegaan.
Gelukkig kan er tegenwoordig ook veel vanuit huis en daar sluit de KWF Thuismarathon goed bij aan. Net als vele anderen werk ik me aanstaande zaterdag rondom huis in het zweet om geld op te halen voor kankeronderzoek. Zodat KWF ook in 2020 weer zoveel mogelijk onderzoeken naar preventie, betere diagnostiek, behandeling en kwaliteit van leven kan financieren.
Ik heb een mooie hardlooproute uitgestippeld langs het RIVM, Prinses Máxima Centrum, UMC Utrecht, Hubrecht Laboratorium en het Helen Dowling Instituut. Als KWF-wetenschapsredacteur ben ik hier de afgelopen jaren vaak geweest om onderzoekers over hun werk te interviewen, dus ik weet uit eerste hand hoe belangrijk deze instellingen zijn!
Wil je mij persoonlijk steunen met een donatie, of zelf je hardloopschoenen, fiets, of schaatsen uit het vet halen voor KWF? Dankjewel!
www.kwfthuismarathon.nl | #kwfthuismarathon
My Achievements

Actiepagina gemaakt

Foto's toegevoegd

E-mails verstuurd

Aan eigen actie gedoneerd

Streefbedrag behaald

Streefbedrag verhoogd

Top fondsenwerver

Gedeeld op social media

Donateurs bedankt
My Updates


Wetenschapscommunicatie meets fondsenwerving
Wednesday 20th MayAls wetenschapsredacteur heb ik misschien wel de leukste
functie bij KWF Kankerbestrijding. Ik zit immers met mijn neus bovenop de
nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, die mogelijk worden gemaakt dankzij
KWF-donateurs en sportievelingen die zich inzetten voor prachtige acties, zoals
Alpe d’HuZes, Ride for the Roses, Fight Cancer, en zo zijn er nog veel meer
hartverwarmende initiatieven.
In de ruim 5 jaar dat voor KWF werk, heb ik tientallen onderzoekers mogen
interviewen over hun werk. Door hun verhalen op te schrijven, kunnen KWF en de
organisaties van deze grote fondsenwervende acties begrijpelijk aan hun
deelnemers uitleggen waar ze voor rennen, fietsen en zwemmen.
Maar vanwege de coronacrisis gaan veel van deze acties dit jaar niet door. En
dat is ontzettend jammer. In de eerste plaats voor de enthousiaste deelnemers
en vrijwilligers, die al in de startblokken stonden. Voor KWF betekent het dat
er minder geld binnenkomt om belangrijk wetenschappelijk onderzoek te
financieren. En dat is uiteindelijk vooral in het nadeel van de patiënt.
Met de KWF Thuismarathon
willen we dit gevoel van onmacht omzetten in kracht. Grootschalige evenementen
zitten er misschien even niet in, maar in en om je huis is er gelukkig nog veel
mogelijk. Op zaterdag 23 mei komen daarom vele Nederlanders in actie om geld op
te halen voor kankeronderzoek. En ik ook.
Rondom mijn woonplaats De Bilt wemelt het van de topinstituten waarin
belangrijk kankeronderzoek wordt verricht. Dat heb ik in de afgelopen jaren met
eigen ogen mogen zien toen ik er sprak met onderzoekers. Als een soort ‘trip
down memory lane’ ren ik tijdens de Thuismarathon langs al deze instituten, een
rondje dat naar verwachting ongeveer een halve marathon (21 kilometer) beslaat.
Ik begin op het Utrecht Science Park, waar ik eerst het Hubrecht Instituut
tegenkom. Daar wordt hoogwaardig fundamenteel onderzoek gedaan: dat is laboratoriumonderzoek
naar hoe kanker ontstaat, het onderliggende mechanisme. Fundamenteel onderzoek
heeft vaak de naam ver van de patiënt af te staan, maar in de afgelopen jaren
is hier met miljoenenfinanciering van KWF iets heel bijzonders ontwikkeld, dat
juist ook voor patiënten nieuwe mogelijkheden biedt: organoïds.
Dat is een kweektechniek waarmee je een soort 3D mini-tumoren kunt maken. Organoïds
zijn niet alleen goede modellen om kankeronderzoek op te verrichten; ze maken
ook proefdieren voor een deel overbodig én ze zouden in de toekomst kunnen
worden gebruikt in de patiëntenzorg, om te voorspellen of een behandeling zal
aanslaan. Dat kan enorm bijdragen aan een behandeling op maat voor patiënten.
Ik interviewde in 2019 professoren Hans Clevers en Hans Bos, die aan de wieg
van deze techniek stonden: www.kwf.nl/organoids
Daarna ren ik langs het Prinses Máxima Centrum, dat in 2018 haar deuren opende. Dit ziekenhuis bundelt het beste onderzoek én de beste zorg voor kinderen met kanker. Jaarlijks krijgen zo’n 600 kinderen met de ziekte te maken. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is voor het merendeel genezing mogelijk, maar helaas overlijdt nog altijd 1 op de 4 kinderen aan de ziekte. Bijvoorbeeld omdat de ziekte in onbehandelbare vorm terugkeert. Daarom financiert KWF onderzoeksprojecten in het PMC (momenteel 23 stuks) om óók voor deze groep kinderen het verschil te maken. Een mooi voorbeeld is het onderzoek van chirurg Dannis van Vuurden naar een betere behandeling van hersentumoren. Dat is nu vaak lastig, omdat effectieve medicijnen de weg wordt versperd door de bloed-hersenbarrière. Van Vuurden onderzoekt, mede dankzij deelnemers van Alpe d’HuZes, of het mogelijk is om deze barrière kortstondig open te trillen, zodat de tumor effectief kan worden bereikt.
Meer weten over wat KWF doet op het gebied van kinderkanker? Zie ook: https://www.kwf.nl/onderzoek/wat-bereiken-we-met-onderzoek/kinderoncologisch-toponderzoek
Niemand komt graag in een ziekenhuis, maar ik ben een uitzondering als het om het UMC Utrecht gaat. Hier begon ik in 2003 mijn studie BioMedische Wetenschappen, en het voelt een beetje als thuiskomen wanneer ik hier een onderzoeker of arts interview. Daarom ren ik hier natuurlijk ook even langs!
Wat me opvalt aan het UMC Utrecht, is hoe goed ze zijn in ‘beeldvormende technieken’. Denk aan scans om goed in beeld te brengen waar de tumor zit, zodat deze optimaal behandeld kan worden. Een mooi voorbeeld is het onderzoek van dr. Gert Meijer, die de kersverse MRI Linac inzet bij alvleesklierkanker. Dit apparaat bundelt bestraling met MRI, waardoor het mogelijk wordt om tijdens de behandeling te zien wát je bestraalt, zodat de behandeling effectiever en met minder bijwerkingen uitgevoerd kan worden. Zeker voor alvleesklierkankerpatiënten, waarbij de vooruitzichten helaas slecht zijn, is het ontzettend belangrijk dat dit soort nieuwe technieken beschikbaar worden. Deelnemers van Swim to Fight Cancer zetten zich in voor dit mooie project! Eerder interviewde ik hem zelf voor een ander onderzoek, waarin Meijer MRI wil inzetten om slokdarmkankerpatiënten een zware operatie te besparen wanneer deze onnodig is. Dit onderzoek wordt op zijn beurt mogelijk gemaakt door deelnemers van Alpe d’HuZes.
Zie ook: https://www.fightcancer.nl/maak-kennis-met-gert
https://www.kwf.nl/onderzoek/dit-onderzoek-maken-we-mogelijk/onderzoeker-van-de-week-gert-meijer
Een andere moeilijk te behandelen vorm van kanker, zijn hersentumoren. Prof. Elly Hol onderzoekt hoe de meer agressievere hersentumoren zo succesvol zijn in het uitgroeien in het omringende hersenweefsel. Haar onderzoek is geadopteerd door deelnemers van Ride for the Roses. In 2018 had ik een leuk interview met haar: https://www.kwf.nl/onderzoek/dit-onderzoek-maken-we-mogelijk/onderzoeker-van-de-week-elly-hol
Het laatste UMC Utrecht-onderzoek dat ik graag uitlicht, is het project van prof. Elsken van der Wall. Zij ontwikkelt een hele elegante methode om medicijnen in hoge dosis op de juiste plek terecht te laten komen. Door ze te verpakken in hittegevoelige minuscule bolletjes, die smelten bij 42 graden, en vervolgens een soort hittebron op de tumor te richten, ‘smelten’ de bolletjes precies op de juiste plek: in de tumor. Het is precies het soort onderzoek waar ik zo blij van wordt; het is slim, het prikkelt, en het draagt een ontzettend mooie belofte met zich mee voor patiënten. In dit filmpje zie je er meer over: https://www.youtube.com/watch?v=Heb3vyNpL9M
Na de Uithof neem ik een afslag richting de bosrijke omgeving van Bilthoven. Daar staat het Helen Dowling Instituut, een prachtige instelling voor psychologische zorg tijdens en na kanker. Daar komt (gelukkig!) steeds meer oog voor. Er leven in Nederland zo’n 800.000 mensen die kanker hebben, of hebben gehad. KWF-onderzoek richt zich lang niet alleen meer op laboratoriumonderzoek en betere behandelingen, maar ook op de vraag: hoe kunnen we zorgen voor een optimale kwaliteit van leven van patiënten tijdens en na de ziekte? Een goed voorbeeld daarvan is het onderzoek van dr. Marije van der Lee, die ik in 2018 interviewde voor haar onderzoek naar vermoeidheid bij kanker: https://www.kwf.nl/onderzoek/dit-onderzoek-maken-we-mogelijk/vermoeidheid-na-kanker-een-wiskundige-aanpak
Mijn rondje langs de topinstituten eindig ik bij het RIVM. Niet alleen het middelpunt van de corona-epidemie, maar ook een belangrijke partij als het gaat om voorkomen en vroege opsporing van kanker. Denk aan de HPV-vaccinatie van meisjes, waarmee op latere leeftijd HPV-gerelateerde vormen van kanker kunnen worden voorkomen. Of de bevolkingonderzoeken, waarmee darm-, borst- en baarmoederhalskanker kunnen worden ontdekt in een vroegtijdig stadium. Ik werk bij KWF mee aan het speerpunt Vroege Opsporing en volg nauwgezet nieuwe KWF-onderzoeken die zijn gericht op vroege opsporing van kanker, zoals kanker opsporen in bloed.
Als ik de tocht langs deze instituten heb voltooid heb ik op een zaterdagochtend in feite de volledige breedte van het kankeronderzoek gezien: fundamenteel onderzoek naar het ontstaan van kanker, preventie en vroege opsporing van kanker, betere behandelingen voor kinderen en ouderen, en psychosociale zorg voor een betere kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling.
De regio Utrecht mag trots zijn op zoveel mooie instellingen op zo’n korte afstand van elkaar en ik ben er trots op dat ik met mijn werk mag aan een groter publiek mag laten zien wat er allemaal in deze instellingen gebeurt. Het is ongelofelijk belangrijk dat deze onderzoeken door kunnen blijven gaan én dat er nieuwe onderzoeken ontplooid kunnen worden. Daarom zou ik erg dankbaar zijn als je, na het lezen van dit epistel, een bijdrage zou willen leveren. Zodat KWF ook in dit crisisjaar weer vele mooie nieuwe (en Utrechtse) onderzoeksprojecten mogelijk kan maken! Share
Thank you to my Sponsors

€10.4
Sigrid Attema

€10.4
Rikkert D
Hup!

€50.4
Bart Koopman
Lekker bezig, Alex!

€25.4
Christelle Bouman
Goed bezig Alexander en dank je wel voor deze actie

€10.4
Marianne van Leeuwen
Super creatief initiatief Xander. En een mooie tijd!

€15.4
Herman Jan Wolthuis
Goed bezig! Zag op Facebook dat je sponsorloop deed! Goed doel 👍

€10
Martijn & Janneke
We zijn blij dat jij loopt, dan hoeven wij alleen te doneren

€15.4
Hebe Van

€20.4
Vredendaal

€50.4
Jessica Tillemans
Topper!

€25.4
Linda Kroeskop-Bossenbroek
Topper!! Doe je de groetjes aan alle Stakeholders waar je langs komt ;)

€50.4
Kiki & Maarten
Run Ab, run!

€50.4
Anonymous

€10.4
Jurjen Dijkstra

€10.4
Frank Brugman
Ik heb 5 miljoen euro per km gedoneerd met een maximum van 10 euro.

€10.4
Gerbert Heleen Luuk Tijs Imke
Zet hem op!

€10.4
Sander Mariska Bregje Pepijn Kavelaar
Go oom Alexander!!!!! Zet hem op je kunt het!

€25.4
Marianne Jacobs
Zet 'm op topper!

€50.4
Familie Brandenburg
Succes, je kunt het 👍

€5.4
miranda wijdenes

€15.4
Joanne
Voor elke km een euro! Go go go Alexander, langs al die mooie instellingen in Utrecht en omgeving!

€10.4
sam vlakland

€19.4
Taco Halma

€10
Een alpaca
komen er wel catalpa's voor op het traject?

€28.4
Mr. ThuisBingo
TOPPERR!!!

€25.4
Alexander Brandenburg
Our Team Members

AnneMarieke Gottmer (C)
€350.40

Peter N
€364.40

Evelien de Ruiter
€531.40

Brigitte Dubbelaar
€617.26

Mirjam Heffels
€604.90

Linda Sumner
€425.60

Annemieke Plemp
€313.60

Willemien Jager
€253.40

Indira Balgobind
€740.20

Maud Mijer
€1,287.40

Babette de Wit van Lieshout
€488.60

Neeltje en Laurien
€706.38

Laura Houtenbos
€545.60

Alexander Brandenburg
€576.60

Sarah Tobée
€136.20

Inonge van Twillert
€422.80

Denise Grooters
€326.60

Bart de Wolf
€262.80

Jurriaan Callenbach
€362.86

Johan van de Gronden
€250.00

Liselore Groenewold
€316.60

Fiona Citroen
€1,064.60

Simone Terpstra
€956.00

Marloes Carlier
€1,175.50

Originele route heb je gelopen!