24uur 160km ultrarun tegen kanker

By Ralf Wonnink Join Me

In actie tegen kanker

Wij komen in actie om geld op te halen voor kankeronderzoek. Dat is heel hard nodig, want nog steeds krijgt 1 op de 3 mensen in Nederland de diagnose kanker. 


Mijn naam is Ralf Wonnink ,samen  met Jörgen de Jong ga ik deelnemen aan een Backyard Ultra rum om geld in te zamelen voor het KWF.

Steeds vaker worden mensen,ook in mijn omgeving geconfronteerd met deze verschrikkelijke ziekte.


Omdat voor hen opgeven geen optie is en ik zelf als motto ‘I don’t stop when I’m tired, I stop when I’m done’ heb, loop ik MET Jörgen in maart 2024 een Backyard-ultra run. 


Het doel is daarbij om minimaal  in 24 uur tijd, 160 kilometer af te leggen. De run kent rondes van 6,77 kilometer. 


Dit vraagt veel van de deelnemers. Mentaal, maar ook zeker fysiek, maar is in mijn ogen nog geen fractie van wat vechten tegen de ziekte vraagt van patiënten. Daarom daag ik mijzelf uit. Om geld op te halen en uit respect naar mijn naaste omgeving om een stuk met hen mee te vechten. 


Trainingen en voorbereidingen zijn te volgen via insta pagina @fitfabriek_de_baard


Knokt u mee? Sponsor ons en help KWF met de financiering van belangrijk onderzoek naar kanker. Namens mij en KWF: dankuwel!

My Achievements

Actiepagina gemaakt

Donateurs bedankt

€500 euro opgehaald: t-shirt verdiend

Foto's toegevoegd

E-mails verstuurd

Aan eigen actie gedoneerd

Streefbedrag gehaald

Streefbedrag verhoogd

Top fondsenwerver

Gedeeld op social media

Eerste 5 donaties ontvangen

My Updates

“If you can get through doing things that you hate to do, on the other side is greatness.”

Tuesday 14th Nov

“If you can get through doing things that you hate to do, on the other side is greatness.”


En die bovenstaande quote kan ik beamen: de afgelopen weken zijn op trainingsgebied niet zonder slag of stoot voorbij gevlogen. Maar er was ook goed nieuws. Mijn vader heeft, zoals het er nu uit ziet, zijn chemotherapie afgerond en is in afwachting van verdere behandeling. Een geweldige opsteker in onzekere tijden, waar wij enorm blij mee zijn. 

Het is opvallend hoe goed de behandeling af te stemmen is op de ernst van de ziekte. Dat is te danken aan gedegen en uitgebreid onderzoek, zodat behandelingen almaar verder verbeteren.


Dan de voorbereidingen van de Backyard Ultrarun… Jörgen is na de marathon in Amsterdam omgeschakeld in training. Op het gebied van snelheid en hartslagzone vraagt een ultrarun om iets anders dan waar hij tot op heden mee bezig is geweest. Een mooi moment om die slag te maken, dus. 


Nou, en dan ik… Hoe zal ik dit brengen? Enkele weken geleden kreeg ik even een keiharde reality check te verwerken tijdens een Devilstrail in Nijmegen. Ik zag daar verschrikkelijk af en ben ik, achteraf gezien, te makkelijk omgegaan met bepaalde zaken. Ik liep de eerste 10 kilometer veel te hard van stapel en had problemen met mijn hydratatie mogelijkheden. Eindstand was dat ik gesloopt de finish haalde. 


Ook dan geldt, net als met het afstemmen van behandeling bij ziekte, ‘wat kan er beter of effectiever?´. Dan kom ik op dit gebied ook uit bij mijn sportief geweten en fysiotherapeut Sylvia. Zij wijst mij in alle eerlijkheid op de juiste (pijn)punten en ik ben op haar instructie mijn kilometers anders gaan maken en heb ik mijn vochtinname, voorafgaand en tijdens aan de runs, veranderd. Dit alles heeft een zeer positief effect.


Afgelopen weken heeft me weer geleerd dat optimalisatie van training en omstandigheden een enorme impact hebben op prestaties, wat me nog meer motiveert om zoveel mogelijk op te halen voor het KWF. Zodat behandeling van deze rotziekte nog specifieker ontwikkeld wordt. Help jij mee? Alvast hartelijk bedankt.


‘We don’t rise to the level of our expectations, we fall to the level of our training.’

Tuesday 24th Oct
Voorbereiding is alles, zeker in aanloop naar een ultra marathon als deze. Even verslappen of met de Franse slag de training ‘een beetje half’ doen, is er niet bij. 

Jörgen, zwager, vriend en loopmaatje tijdens de marathon volgend jaar, heeft vorige week de Marathon van Amsterdam gelopen. Misschien weet je het nog, maar het weer was voor het eerst echt omgeslagen. 
Externe omstandigheden, kun je dus niks aan doen. Jörgen had vooraf als doel de marathon in 4 uur te voltooien, maar doordat hij verkouden werd stelde hij zijn doel iets bij. Lopen, dat was het allerbelangrijkste. 

De eerste twintig kilometer gingen vrijwel fluitend, totdat hij enorme maagkrampen kreeg. Het gevolg was een stuk lopen. Gaf hij op? Absoluut niet. Wat hij wel deed, was zijn voorgenomen tijdsdoelen loslaten en als goal het voltooien van de marathon in zijn hoofd houden. Ondanks de pech liep hij hem uit en daar ben ik trots op. 

Een jaar lang trainde hij al voor deze marathon en door stomme pech en ongunstige factoren zat hem de wind letterlijk en figuurlijk tegen. Een metafoor voor hoe patiënten met de vreselijke ziekte omgaan met hun chemokuren en levensmarathon. Het enige dat je kunt doen is zo goed mogelijk doorgaan en je aanpassen aan de omstandigheden.
Doelen verkleinen en niet opgeven. Niet bij de pakken neer gaan zitten en elke keer weer één voet voor de ander zetten. 

Ik was een midweek in het buitenland, waar ik natuurlijk ook de loopschoenen mee heb genomen. Een week ‘verslappen’ zit er niet in. Bij het toewerken naar de uitdaging in maart, werk je qua kilometeropbouw een beetje in golven. Een paar weken voer je het aantal kilometers op, dan weer een week een stapje terug. Dit was ook het plan in deze week, maar het lopen was heerlijk dus in plaats van opbouw wel gekozen voor handhaving ivm het fijne lopen in de zon.
Het heerlijke aan trainen op vakantie is de ontspanning er na. Tijdens werkdagen ligt er toch altijd weer druk om het rennen heen, dat had ik nu niet. Dus een tip voor sporters: tijdens vakantie blijven bewegen, ook zeker omdat voedingsgewoonten op een trip vaak wat losser worden gelaten.

Qua training bouwen we de kilometers weer op en volgende week hebben we een 33 kilometer Devilstrail in Nijmegen op het programma staan. Dit soort evenementen is anders dan bij wegwedstrijden, iets meer ontspannend en met oog voor omgeving. Ik heb er zin in en schrijf uiteraard naderhand weer een blog. Wil je me helpen? Deel mijn KWF actie dan zoveel mogelijk in je netwerk. Dankjewel!

‘I was the sum total of the obstacles I’d overcome’

Wednesday 11th Oct
Gedeelde smart is halve smart, zo geldt ook in de sportwereld. Misschien een gek credo voor een sportschooleigenaar, waarbij men vaak denkt aan individueel sporten en persoonlijke doelen behalen, maar bij mijn sportschool is teamwork net zo belangrijk. 

De uitdaging die ik in maart aan ga voor het KWF, de Backyard Ultra-run, is zowel een fysieke als mentale uitdaging die ik, natuurlijk met mijn loopmaatje en vriend Jörgen, individueel aanga. Ik ben totaal op mezelf aangewezen.

Echter hebben we afgelopen zondag met een veertigtal enthousiaste sporters van de Fitfabriek meegedaan aan de Strong Vikingrun. Een spektakel dat gebaseerd is op teamwork en doorzettingsvermogen. Gedurende een vooraf te bepalen aantal kilometers komen de sporters steeds nieuwe obstakels tegen. Rennen, klimmen, kracht en souplesse komen hierbij samen. Maar, voor mij persoonlijk nog belangrijker; je doet het samen.

Wat ik na tientallen keren meedoen steeds weer zie, is de spanning voorafgaand aan de run, het afzien tijdens en de euforie naderhand. Mensen zien er van te voren, letterlijk, als een berg tegenop, waarbij het tijdens de run enorm meevalt of juist extreem tegen kan staan. Er is geen weg terug, de obstakels moeten overwonnen worden om het volgend aantal kilometers te kunnen volbrengen. 

Afgelopen zondag zette me dit, nadat ‘mijn’ ruim veertig sporters veilig over de finish waren, aan het denken. De Vikingrun is een afspiegeling van de reis die een patiënt aflegt. Het is een stuk hollen, stilstaan, klauteren, klimmen, afzien, jezelf tegenkomen, hulp durven en willen aanvaarden, overwinnen om vervolgens weer hetzelfde riedeltje af te draaien. Ik zag de metafoor met niet alleen het leven, maar juist met de omgang met een ziekte. 

Tijdens een run moet de deelnemer het misschien wel alleen doen en uit zijn eigen (oer)krachten halen, maar met de juiste uitrusting, instructie en mensen om hem heen en een goeie mentaliteit kom je heel ver. 

Ik was stil van dat inzicht. Vanochtend strikte ik daarom om 06.00 uur extra gemotiveerd mijn veters om te trainen voor de run in maart. Om iets te doen en te steunen, dit keer in de vorm van geld. Strijd jij mee? Doneer dan!

"Denial is the ultimate comfort zone"

Monday 2nd Oct
"Denial is the ultimate comfort zone"

Vorige week verscheen in diverse media het nieuwsbericht dat waar vroeger één op de drie mensen gediagnosticeerd werden met kanker, dat nu de helft van de mensen betreft. Daarnaast las ik dat er wereldwijd sinds 1990 een toename van de ziekte is van 80%. 

Dat liet ik, tijdens één van mijn vele ‘loopjes’ deze week, eens op mij inwerken. Dat betekent dat van elk echtpaar er iemand te maken krijgt met die ellende. Het maakte me nog gemotiveerder om me in te zetten voor onderzoek naar de bestrijding van kanker.

Zoals ik eerder vertelde, ben ik eigenaar van een sportschool. Hier train ik met mensen uit elke laag van de samenleving en met elke denkbare conditie. Ieder heeft zijn eigen verhaal, levenslijn en behoefte.

Een vaak besproken onderwerp is alcohol, wat totaal genormaliseerd is in onze maatschappij. Alcohol is echter enorm slecht voor de gezondheid; zo vergroot het de kans op zeven soorten kanker. Daarnaast heeft het natuurlijk een impact op onze algehele gezondheid en gestel. Bij sporten (en afvallen) denkt men vaak aan een ommezwaai in eetpatroon, maar alcohol wordt hierbij niet meegeteld of erg onderschat.

Van roken weten we allemaal dat het slecht is, maar ik pleit ervoor om ieders alcoholgebruik ook eens onder de loep te nemen. Zo heb ik in de sportschool ‘Sober Oktober’ geïnitieerd om het effect van een maand geen alcohol te laten ervaren. 

‘Op je gezondheid!’ roepen we vrolijk met een glas in de hand. Ironisch eigenlijk, hè?

Ondertussen train ik door en krijg ik steeds meer gelaagdheid en vertrouwen in de run volgend jaar. Natuurlijk met mijn loopmaat Jörgen. 

Tot die tijd kan er worden gedoneerd. Misschien kan ik jou uitdagen een maand geen alcohol te drinken. De helft van het bespaarde geld kun je dan doneren aan KWF, voor de mensen die het zó hard nodig hebben. We gaan er voor!

‘If you choose to do something, attack it.’

Friday 22nd Sep
‘If you choose to do something, attack it.’

Misschien wordt dit wel de belangrijkste blog uit de reeks geschreven teksten. Ik ga jullie namelijk vertellen over de reden van mijn deelname aan de Backyard ultra-run en het eraan gekoppelde goede doel: KWF. 

Steeds meer mensen in mijn omgeving kregen te maken met een vorm van kanker. Zo ook één van de belangrijkste personen uit mijn leven: een groot voorbeeld en liefdevolle vader. 

Bij hem werd dit jaar, na klachten en onderzoeken, (non) hodgkin geconstateerd. Een schok, maar wat gaat deze strijder dit proces met opgeheven hoofd door. 

Momenteel zit hij in zijn vierde chemotherapie behandeling. Hopelijk is de zesde zijn laatste. Hierna volgt nog tweemaal een vijfdaagse opname. 

Je weet wel eens wat ze zeggen: een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. In mijn vaders geval is dat ook zo, maar verliest hij voornamelijk niet zijn veerkracht. De ziekte legt duidelijk de strijdvaardige, optimistische en doortastende kant van hem bloot. Hij neemt de dag zoals hij komt, eet gezond en blijft positief naar de toekomst kijken. 

Mijn vader heeft in een ver verleden fanatiek gevoetbald bij Go Ahead en is altijd een sportliefhebber gebleven. Later dus vooral als ‘kijker’. Maar de laatste maanden wordt ook het sporten meer opgepakt. Hij eet gezond. Hij strijdt.

Als ik de vechtlust van hem reflecteer op het sporten, zie ik daar enorme parallellen. Sporten is afzien, door een pijn gaan om er vervolgens (meestal) beter uit te komen. Dit is wat hij, en vele slachtoffers van die rotziekte, onder ogen moeten komen. Er is geen uitweg, geen escape en je kan niets anders doen dan met alles wat je in je hebt de battle voeren.

Mijn vader is een voorbeeld voor mij. Door de liefde en omgang met mijn moeder, door zijn onvoorwaardelijke steun richting mij en door zijn nuchtere kijk op het leven. Hij is voor mij het symbool van veerkracht en ik ga er alles aan doen om hem (en mijn moeder) trots te maken tijdens mijn Backyard ultra-run.

‘Mental toughness is a lifestyle.’

Monday 18th Sep
‘Mental toughness is a lifestyle.’
Vol goede moed ben ik inmiddels aan de trainingen begonnen voor de Backyard ultra-run. 

Dit keer doe ik dat niet alleen: mijn zwager en goede vriend Jörgen zal mij vergezellen in de aanloop naar en tijdens de run. Dit is niet de eerste keer dat we samen lopen; we zijn dikwijls een fysieke uitdaging aangegaan, te denken aan Viking runs, Iron viking en de 4 x 4 x 48 challenge van mijn persoonlijke voorbeeld, Goggins. 

Jörgen loopt een stuk makkelijker dan ik. Afgelopen jaren hebben we minder samen gesport dan dat we zouden willen – dit had te maken met de opbouw van mijn sportschool en lichamelijke klachten aan zijn kant. Jörgen heeft daarentegen naast het lopen ook  flink gewandeld en samen met mijn jongere zus diverse wandelmeerdaagsen volbracht. 

Het geeft inspiratie en energie om (samen) met een doel bezig te zijn met de Backyard ultra-run en elkaar te kunnen helpen beter te worden. Ik kijk er naar uit om met hem te starten.

Afgelopen weken hebben we de kilometers al flink opgevoerd – het disciplinepunt zit hem hier vooral in het niet te snel en te veel willen opbouwen. Doe je dat wel, dan krijgen de pezen er flink van langs, mede door de progressieve belasting. 

En tussen jou en mij: in het verleden ben ik daar wel eens te fanatiek én eigenwijs in geweest. Ik dacht destijds dat 30% opbouw per week ook prima kon. Je voelt hem (letterlijk) al aankomen: het gevolg waren peesontstekingen. Jammer en onnodig. Gelukkig weet ik nu beter, onder andere door meer levenservaring… We trainen flink en hebben ook trainingen vanuit de sportschool geïntegreerd. De basis van de krachttrainingen zijn veelal hetzelfde, maar de specifieke oefeningen geven ook wel weer een nieuwe prikkel. 

Ik kijk uit om samen met Jörgen te gaan vlammen. De volgende blog stel ik mijn vader voor, hij is de reden dat ik deze uitdaging aan ga. Lezen jullie mee? Wil je helpen? Doneer dan direct!

Let`s go !

Wednesday 13th Sep
‘I don’t stop when I’m tired, I stop when I’m done.’
Mijn naam is Ralf. Ik ben eigenaar van een sportschool en iemand die van een uitdaging houdt.

Omdat ik graag een goed doel aan mijn sportprestaties koppel, heb ik al vaker geld ingezameld voor onder andere Ronald McDonald huis, Het Vergeten Kind of KIKA.

De afgelopen jaren zijn er veel mensen in mijn omgeving getroffen door een vorm van kanker. Gelukkig herstelden de meesten, maar tot groot verdriet hebben we ook afscheid moeten nemen van dierbaren. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat deze vreselijke ziekte met mensen doet.

Dit jaar is ook bij mijn vader kanker geconstateerd. Hij strijdt dapper tegen de ziekte, met een houding die ik enkel kan bewonderen. Hij is een voorbeeld voor mij en vele anderen. 

Onderdeel van mijn levensfilosofie is dat op zijn tijd stevig afzien en (zelfgekozen) pijn ervaren, je helpt met dingen in perspectief te plaatsen en je dankbaarheid voor de ‘gewone’ dingen in het leven vergroot. 

Daarom is het tijd om mijzelf opnieuw mentaal en fysiek uit te dagen, waarbij ik door pijn en mentale weerstand heen ga. 

De uitdaging wordt een Backyard-Ultra run, waarbij elke deelnemer ieder uur een ronde van 6.7056 kilometer af moet leggen. Ik wil dit 24 uur volhouden, wat resulteert in een totaal van 160 kilometers. Dit vraagt enorm veel op fysiek vlak, maar ook zeker op mentaal gebied. De rondes staan voor mij symbool voor de behandelingen waar kankerpatiënten doorheen moeten gaan. Hoe zwaar de vorige behandeling ook was – de volgende staat gepland en moet worden ondergaan. 

Dit is een manier waarmee ik anderen kan inspireren en motiveren en bovenal om iets bij te dragen aan het KWF. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek en behandelingen van kanker. 

Periodiek zal ik mijn avonturen delen op deze pagina. Nu de vraag aan jou, lezer. Wat ga je doen? Zet je ook een actie op touw of doneer je? Elke euro helpt. Knok jij mee?

De Start is gemaakt

Tuesday 12th Sep
- Plan is gemaakt
- Doel is gezet
- Sponsor pagina aangemaakt

 1e echte blog komt er snel aan!

Maar voor nu.... I did commit , I won`t Quit !!!!

Thank you to my Sponsors

50.4

Jan Timmermans

10.4

J Ririhena

Succes!

10.4

Guus Kroes

Diepe buiging voor jullie mannen! Zet ‘m op!

160.4

De Fitness Makelaar

€1 per km topper !! Heel veel succes💪🏼

100.4

Linda Pol

Succes Ralf! 💪💪💪

5.4

Anonymous

25.4

Ap Waanders

15.4

Joost Klaaysen

Succes Ralf!

50.4

Netty Scholten

Heel veel succes, prachtig doel! Groetjes Netty

100.4

Heintz

Goed bezig maat ! Succes 👊

10

Nan Zijlstra

50.4

Peter & Maggy

Top dat je dit doet 🫵

15.4

Paul Klein Klouwenberg

Heel veel succes kerel!! Groeten van Paul (broer van Frank)

15.4

Caroline

Succes!!

25.4

Rob Ter Riele

Heel veel succes 💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼

25

Anonymous

15.4

Randy Bongers

Gaat je 100% zeker lukken.

50.4

Ronald-marisca

Succes 💪

15.4

Jamilla Groot Koerkamp

10.4

Dennis Kk

100.4

Margot

Ik maak een grote buiging voor jou en je vader 💪. Succes!

25.4

Manuela Guerra

Zet ‘m op, mooi mens!

50.4

Hans Goossen

50.4

Chapter Southern

S6 PG

5.4

Michel Geurts

25.4

Sander Brinkhuis

0.1% dichterbij letssss gooooo

10.4

Maikel Verkade

Heel veel succes !

25.4

Leroy Halkers

20.4

Max Obdeyn

25.4

Patty Uit Den Bogaard

Succes!!

2.4

Falco Richardson

Zet m op pg

25.4

Graff Blackjackets

💪🏽Sterk bro , veel succes 👊🏼

25.4

Martijn Somhorst

Rammen met dat kadaver , gaat je lukken !

50.4

Monica En Kevin Horst

Zet hem op Ralf! Topper

25.4

Bram

Neef en vriend wij willen graag een kleine bijdragen geven.voor het mooie doel dat jullie doen voor kwf

25.4

Cock

50.4

Jochum Reuter

Ik steun je Rolf! Verloor mijn vader en grootvader aan die ellendige ziekte, mooi dat je er wat aan doet! Komoptan!

25.4

Sjaak Van Hal

35.4

Anonymous

60.4

Anonymous

25.4

Vincent

Succes kerel

10.4

Mg

Succes samen nu al veel respect voor jullie beide

25.4

Lesly Klompenmaker

Succes broer!!

20.4

Melanie Van ‘t Einde

15.4

Rollin Flavours Bv

Succes! 🍀

25.4

Johan Van Iperen

25.4

Ilse Meijer

15.4

J D

10.4

Coen

Respect Ralf en veel succes!

50.4

Jan Pieter & Sanne

Ralf, super man! Zet hem op, die 160 klm ga je halen

10.4

Leroy

Succes ouwe

50.4

Leonie Scholten

Supertrots dat je deze uitdaging aangaat voor het KWF!! Zet ‘m op!!! X

100.4

Jos En Joke Wonnink-van Hal

Zoon en schoonzoon wij zijn vervuld met dankbaarheid en intens geluk dat jullie dit gaan doen voor het KWF 🙏🏻💞🙏🏻

50.4

Roland Huijbregts

Mooi doel! Heel veel succes, Ralf!

100.4

Ralf Wonnink