Kanker raakt ons allemaal. Als (ex-)patiënt, als naaste of als nabestaande. Op 81 locaties in Nederland zijn er centra voor leven met en na kanker. Zij bieden ondersteuning als lotgenotencontact, een luisterend oor en ontspannende en creatieve activiteiten. Een afspraak maken is niet nodig, de deur staat altijd open. Loop gerust eens binnen, ze zijn er voor jou.
Helaas hebben deze centra het op dit moment financieel zwaar. Corona trok een streep door veel evenementen, waardoor actievoerders niet in actie konden komen om geld op te halen. Dat de centra moeten blijven bestaan, staat als een paal boven water. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!
Help jouw centrum
Samen zorgen we ervoor dat de centra blijven bestaan. Kom in actie en maak een actiepagina. Is er al een pagina voor jouw centrum? Sluit je dan aan. Met je eigen actiepagina wordt geld inzamelen wel heel makkelijk. En of je nu de link doorstuurt naar iedereen die je kent, cupcakes bakt, lokale bedrijven vraagt om hulp, of een donatiebox bij de supermarkt neerzet: alles is goed. Elke euro draagt bij.
?De gasten van een inloophuis ondergaan allemaal ongeveer hetzelfde. De impact en de doodsangst die automatisch begrepen wordt, zorgen dat je je geen uitzondering voelt.? - Kenneth (endeldarmkanker)
?Het ziekenhuis heeft tot doel jou zo snel mogelijk beter te maken en dat is logisch want veel meer tijd hebben zij ook niet. Gelukkig biedt het inloophuis een stukje nazorg waar het ziekenhuis geen tijd voor heeft, maar die je wel ontzettend hard nodig hebt.? - Reshma (borstkanker)
?Zij kijken heel individueel naar wat heb je nodig, wat levert het je op en hoe helpen we je de regie te houden over het stukje leven waar je nog wel invloed op hebt? - Monique (borstkanker)
Kom in actie voor jouw centrum
Maak een pagina
Kom in actie en maak een actiepagina. Is er al een pagina voor jouw centrum? Sluit je dan aan. Vertel waarom jij in actie komt en deel jouw actie met iedereen die je kent. Je zult zien dat je steun krijgt uit onverwachte hoeken.
Haal geld op
Kom in actie op jouw eigen manier. Of je nu cupcakes bakt, lokale bedrijven om hulp vraagt, lokale pers inzet of een donatiebox bij de supermarkt neerzet: alles is goed. Elke euro draagt bij.
Deel jouw actie
Deel jouw actie met iedereen die je kent via WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Hoe meer mensen weten dat jouw centrum hulp nodig heeft, hoe beter.
Je staat er niet alleen voor
Vind je het moeilijk om te starten? En zou je graag een keer willen overleggen met iemand die al vaker in actie is gekomen voor KWF? Laat het ons weten via acties@kwf.nl. We koppelen je dan aan een buddy die je meeneemt in de wereld van actievoeren.
Handige actiematerialen
Om je op weg te helpen hebben we actiematerialen ontwikkeld. Je kunt deze gebruiken voor jouw actie voor het centrum. Hiermee maak je iedereen enthousiast en je zult zien dat je steun krijgt uit onverwachte hoeken. Het is belangrijk dat je de richtlijnen van het RIVM volgt als je in actie komt. Maar ook op creatieve wijze kun je het verschil maken!
Acties van centra
Deze centra hebben samen al 594.958 euro opgehaald.
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over Huis in actie? Kijk of jouw vraag hier wordt beantwoord. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via acties@kwf.nl.
Wat is Huis in actie?
Huis in actie helpt centra voor leven met en na kanker bij het fondsenwerven. Omdat deze centra structureel financiering nodig hebben, zijn KWF en IPSO Huis in actie gestart. Door corona liepen centra bovendien veel inkomsten mis.
Hoe doen we mee aan Huis in actie?
- Kies een teamcaptain binnen jullie centrum voor de actie
- De teamcaptain maakt een actiepagina aan voor een team en vernoemt deze naar het centrum. Op die manier is het centrum goed vindbaar voor anderen
- Kom je in actie voor het centrum en bestaat de teampagina al? Sluit je dan aan via de teampagina met de knop 'word lid van dit team'.
- Ingeschreven? Goed bezig! Tip: leg op jullie actiepagina aan iedereen uit waarom het zo belangrijk is om in actie te komen voor het centrum. Maak de pagina persoonlijk, met een blog, met foto’s e.d.
- Deel jullie actie met iedereen die jullie kennen. Maak foto's, video's en deel via WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, je kunt het zo gek niet bedenken.
Wat is de looptijd van een actiepagina?
Zolang jouw actie loopt voor jouw inloophuis, blijft je pagina open.
Hoe bepaal ik het streefbedrag voor onze actie?
Je streefbedrag kun je bepalen door te berekenen hoeveel geld je centrum jaarlijks tekortkomt. Je kunt gaandeweg het streefbedrag aanpassen. Door een streefbedrag te tonen, laat je zien hoe belangrijk het is dat jullie gesteund worden. Het geld dat teamleden ophalen, wordt automatisch bij elkaar opgeteld op de teampagina.
Mag ik het KWF-logo gebruiken voor mijn actie?
Daar hebben we een speciaal 'samen met'-logo voor. Het is natuurlijk een actie via KWF, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw actie. Met het speciale ‘samen met’-logo ziet iedereen dat jij deze actie hebt opgezet via KWF voor jouw centrum. Download meteen het 'samen met'-logo.
Wat is een IPSO centrum voor leven met en na kanker?
Kanker raakt ons allemaal. Als (ex-)patiënt, als naaste of als nabestaande. Op 81 locaties in Nederland zijn er centra voor leven met en na kanker. Zij bieden ondersteuning als lotgenotencontact, een luisterend oor en ontspannende en creatieve activiteiten. Een afspraak maken is niet nodig, de deur staat altijd open. Loop gerust eens binnen, ze zijn er voor jou. Ga voor het dichtstbijzijnde centrum naar www.ipso.nl
Meer weten over inloophuizen? Bekijk de video.
Wat is het belang van een centrum voor leven met en na kanker?
Steeds meer mensen krijgen direct of indirect met kanker te maken. De groep mensen die leeft met en na kanker groeit, en ervaart klachten. Naast het voorkomen en behandelen van de ziekte wordt er daarom meer aandacht gegeven aan zorg en ondersteuning voor (ex)patiënten tijdens en na kanker. Kanker is niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, mentaal en sociaal een zware ziekte. De confrontatie met deze levensbedreigende ziekte maakt heftige emoties los en kan het dagelijks leven (van zowel de patiënt als diens naasten) volledig ontregelen.
Informele steun is daarom voor velen onmisbaar om de zware medische behandelingen en de onzekere periode daarna goed door te komen. In principe is in het centrum voor iedere (ex)patiënt psychosociale zorg en ondersteuning beschikbaar, passend bij zijn of haar individuele behoefte. De individuele behoefte verschilt van laagdrempelig lotgenotencontact tot uitgebreide psychologische ondersteuning. De centra bieden informele psychosociale zorg op maat, die nergens anders een plek heeft gekregen. Zij voorzien in een behoefte die aansluit op de reguliere zorg, maar dan laagdrempeliger.
Waarom is hulp aan de centra dringend nodig?
Door de coronacrisis vielen veel fondsenwervende activiteiten weg. En IPSO centra hebben structureel financiering nodig. Zo kunnen zij hun rol vervullen en aandacht geven aan de mens achter de patiënt. Niet alleen tijdens de behandeling, maar juist óók daarna.
Moet je betalen bij een centrum voor leven met en na kanker?
Een bezoek aan een centra is gratis. (Ex-)patiënten lopen binnen zonder afspraak en zonder verwijsbrief. Wel kan het voorkomen dat bezoekers voor activiteiten een (kleine) bijdrage betalen.
Een centrum wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers, en er is geen structurele financiering voor de centra.
Hoe kan ik doneren aan een centrum?
Wil je in actie komen voor een centrum, dan waarderen we dat enorm. Dit kan door een actiepagina aan te maken voor jouw centrum en geld op te halen. Je kunt de actiepagina delen met jouw vrienden, familie en collega’s. Deel jouw link via WhatsApp, e-mail of andere socialmediakanalen en vraag om een donatie voor jouw actie.
Je kunt natuurlijk ook doneren aan een reeds bestaande pagina van jouw centrum.
Wat gebeurt er met de donaties?
Geld dat je ophaalt via jouw actiepagina, gaat direct naar jouw centrum voor leven met en na kanker.
Hoe kom ik in contact met KWF?
Wil je een actie starten en heb je een vraag? Neem dan contact met Patricia op via acties@kwf.nl.
Patiënten en hun naasten met vragen over de behandeling, maar ook met zorgen of twijfels, kunnen bellen met de gratis Kanker.nl Infolijn: 0800 022 66 22 (ma – vrij: 12.00 - 17.00 uur), een vraag stellen per mail aan de Kanker.nl Infolijn via infolijn@kanker.nl.
Ben je pers? Bekijk de KWF-website voor de mogelijkheden.
Hoe kom ik in contact met IPSO?
Je kunt op de volgende manieren in contact komen met IPSO:
- Via e-mail: info@ipso.nl
- Telefonisch: 06 – 38 82 35 97
IPSO is de brancheorganisatie van de 81 centra voor leven met en na kanker in Nederland. IPSO versterkt de centra zodat zij mensen met kanker en hun naasten psychosociale zorg op maat kunnen bieden. IPSO heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).