Huis in actie

Voor mensen geraakt door kanker

IPSO inloophuizen richten zich op kwaliteit van leven van mensen geraakt door kanker. Het inloophuis is een onmisbare plek. Daar waar het ziekenhuis zich richt op het fysieke herstel, zorgt het inloophuis voor de emotionele nazorg. Het is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Helaas hebben inloophuizen het op dit moment financieel zwaar. Corona trok een streep door veel evenementen, waardoor actievoerders niet in actie konden komen om geld op te halen. Dat het inloophuis moet blijven bestaan, staat als een paal boven water. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Help jouw inloophuis

Samen zorgen we ervoor dat het inloophuis blijft bestaan. Kom in actie en maak een inloophuispagina. Is er al een pagina? Sluit je dan aan. Met je eigen actiepagina wordt geld inzamelen wel heel makkelijk. En of je nu de link doorstuurt naar iedereen die je kent, cupcakes bakt, lokale bedrijven vraagt om hulp, of een donatiebox bij de supermarkt neerzet: alles is goed. Elke euro draagt bij.

Kom in actie

Kom in actie voor jouw inloophuis


Maak een pagina

Kom in actie en maak een inloophuispagina. Is er al een pagina? Sluit je dan aan. Vertel waarom jij in actie komt en deel jouw actie met iedereen die je kent. Je zult zien dat je steun krijgt uit onverwachte hoeken.

Maak actiepagina


Haal geld op

Kom in actie op jouw eigen manier. Of je nu cupcakes bakt, lokale bedrijven om hulp vraagt, lokale pers inzet of een donatiebox bij de supermarkt neerzet: alles is goed. Elke euro draagt bij.

Maak actiepagina


Deel jouw actie

Deel jouw actie met iedereen die je kent via WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Hoe meer mensen weten dat jouw inloophuis hulp nodig heeft, hoe beter.

Maak actiepagina

Je staat er niet alleen voor

Vind je het moeilijk om te starten? En zou je graag een keer willen overleggen met iemand die al vaker in actie is gekomen voor KWF? Laat het ons weten via acties@kwf.nl. We koppelen je dan aan een buddy die je meeneemt in de wereld van actievoeren.

Ja, ik wil een buddy

Handige actiematerialen

Om je op weg te helpen hebben we actiematerialen ontwikkeld. Je kunt deze gebruiken voor jouw actie voor het inloophuis. Hiermee maak je iedereen enthousiast en je zult zien dat je steun krijgt uit onverwachte hoeken. Het is belangrijk dat je de richtlijnen van het RIVM volgt als je in actie komt. Maar ook op creatieve wijze kun je het verschil maken! 

Download de actiematerialen

Acties van inloophuizen

Deze inloophuizen hebben samen al 380.895 euro opgehaald.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over Huis in actie? Kijk of jouw vraag hier wordt beantwoord. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via acties@kwf.nl.

Wat is Huis in actie?

Inloophuizen hebben het zwaar doordat veel fondsenwervende activiteiten door corona zijn afgelast. Hierdoor lopen de inloophuizen inkomsten mis die ze hard nodig hebben. Omdat het belangrijk is dat inloophuizen blijven bestaan, zijn KWF en IPSO ‘Huis in actie’ gestart, om de inloophuizen te helpen bij het fondsenwerven.

Hoe doen we mee aan Huis in actie?

  1. Kies een teamcaptain binnen jullie inloophuis voor de actie
  2. De teamcaptain maakt een actiepagina aan voor een team en vernoemt deze naar het inloophuis. Op die manier is het inloophuis goed vindbaar voor anderen
  3. Kom je in actie voor het inloophuis en bestaat de teampagina al? Sluit je dan aan via de teampagina met de knop 'word lid van dit team'. 
  4. Ingeschreven? Goed bezig! Tip: leg op jullie actiepagina aan iedereen uit waarom het zo belangrijk is om in actie te komen voor het inloophuis. Maak de pagina persoonlijk, met een blog, met foto’s e.d.
  5. Deel jullie actie met iedereen die jullie kennen. Maak foto's, video's en deel via WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, je kunt het zo gek niet bedenken.

Wat is de looptijd van een actiepagina?

Zolang je actie blijft voeren, blijft je pagina open. 

Hoe bepaal ik het streefbedrag voor onze actie?

In de uitvraag van KWF heb je aangegeven hoeveel geld er nodig is voor jullie inloophuis. Dit is een mooie richtlijn voor het streefbedrag. Je kunt gaandeweg het streefbedrag aanpassen. Door een streefbedrag te tonen, laat je zien hoe belangrijk het is dat jullie gesteund worden. Het geld dat teamleden ophalen, wordt automatisch bij elkaar opgeteld op de teampagina.

Mag ik het KWF-logo gebruiken voor mijn actie?

Daar hebben we een speciaal 'samen met'-logo voor. Het is natuurlijk een actie via KWF, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw actie. Met het speciale ‘samen met’-logo ziet iedereen dat jij deze actie hebt opgezet via KWF ten behoeve van jouw inloophuis. Je kunt het 'samen met'-logo hier downloaden.

Wat is een inloophuis?

Kanker doet meer met je dan je denkt. Daar waar het ziekehuis zich richt op het fysieke herstel, zorgt het inloophuis voor de emotionele nazorg. Het is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Dit wordt gedaan met behulp van behoeftegerichte activiteiten, want ieder mens is anders. De een heeft behoefte aan lotgenotencontact, de ander wil zijn conditie weer op peil krijgen en weer een ander wil graag creatief bezig zijn om het hoofd leeg te maken. Meer weten over inloophuizen? Bekijk de video.

Wat is het belang van een inloophuis?

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect met kanker te maken. De groep mensen die leeft met en na kanker groeit, en ervaart klachten. Naast het voorkomen en behandelen van de ziekte wordt er daarom meer aandacht gegeven aan zorg en ondersteuning voor (ex)patiënten tijdens en na kanker. Kanker is niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, mentaal en sociaal een zware ziekte. De confrontatie met deze levensbedreigende ziekte maakt heftige emoties los en kan het dagelijks leven (van zowel de patiënt als diens naasten) volledig ontregelen. Informele steun is daarom voor velen onmisbaar om de zware medische behandelingen en de onzekere periode daarna goed door te komen.  In principe is in het inloophuis voor iedere (ex)patiënt psychosociale zorg en ondersteuning beschikbaar, passend bij zijn of haar individuele behoefte. De individuele behoefte verschilt van laagdrempelig lotgenotencontact tot uitgebreide psychologische ondersteuning. De inloophuizen bieden informele psychosociale zorg op maat, die nergens anders een plek heeft gekregen. Zij voorzien in een behoefte die aansluit op de reguliere zorg, maar dan laagdrempeliger.

Waarom is hulp aan de inloophuizen dringend nodig?

Door de coronacrisis, zijn veel fondsenwervende activiteiten weggevallen. Hierdoor verkeren veel inloophuizen in zwaar weer. Als zij hun deuren moeten sluiten, zijn veel mensen geraakt door kanker hier de dupe van. IPSO inloophuizen vullen namelijk een leemte als het gaat om aandacht voor de mens achter de patiënt. Niet alleen tijdens de behandeling, maar juist óók daarna.

Moet je betalen bij een inloophuis?

Een bezoek aan een inloophuis is gratis. Men kan binnenlopen zonder afspraak en zonder verwijsbrief. Wel kan het voorkomen dat voor activiteiten een (kleine) bijdrage wordt gevraagd.

Een inloophuis wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers, en er is geen structurele financiering voor de huizen.

Hoe kan ik doneren aan een inloophuis?

Wil je in actie komen voor de inloophuizen, dan waarderen we dat enorm. Dit kan door een actiepagina aan te maken voor jouw inloophuis. Je kunt je actiepagina vervolgens delen met jouw vrienden, familie en collega’s. Deel jouw link via WhatsApp, email of andere social media kanalen en vraag om een donatie voor jouw actie.

Wat gebeurt er met de donaties?

Geld dat op jullie actiepagina wordt opgehaald, gaat naar jouw inloophuis. Geld dat wordt opgehaald voor inloophuizen in het algemeen, zal door KWF verdeeld worden onder de verschillende inloophuizen die het nodig hebben.

Hoe kom ik in contact met KWF?

Om je zo goed mogelijk te helpen, hebben we drie verschillende contactmogelijkheden.

Ben je pers? Bekijk de website voor de mogelijkheden.

Ben je een actievoerder of wil je een actie starten? Neem dan contact met ons op via acties@kwf.nl.

Patiënten en hun naasten met vragen over de behandeling, maar ook met zorgen of twijfels, kunnen bellen met de gratis Kanker.nl Infolijn: 0800 022 66 22 (ma – vrij: 12.00 - 17.00 uur), een vraag stellen per mail aan de Kanker.nl Infolijn via infolijn@kanker.nl.

Hoe kom ik in contact met IPSO?

IPSO is de brancheorganisatie van de 75 inloophuizen in Nederland. IPSO versterkt de inloophuizen zodat zij mensen met kanker en hun naasten psychosociale zorg op maat kunnen bieden. IPSO heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wil je in contact komen met IPSO? Dat kan op de volgende manieren:
- Via e-mail: info@ipso.nl
- Telefonisch: 06 – 38 82 35 97

Overzicht inloophuizen