Huis in actie

Voor mensen geraakt door kanker

IPSO inloophuizen zijn een plek om thuis te komen voor mensen die zijn geraakt door kanker. Zij vinden er een luisterend oor. Daar waar het ziekenhuis zich richt op fysiek herstel, zorgt het inloophuis voor emotionele nazorg. Ook al is corona nu redelijk onder controle en zijn de meeste inloophuizen gelukkig weer open, de financiële zorgen zijn er nog steeds. De inloophuizen zijn blij met jouw hulp. Die hulp hebben zij structureel nodig. Voor alle kankerpatiënten die hun verhaal kwijt willen. 

Kom direct in actie

Help jouw inloophuis

Kom direct in actie voor jouw loophuis. Zoek de actiepagina van jouw inloophuis (of één bij jou in de buurt), word lid van dat team en start daar jouw actie.  

Met een eigen actiepagina van jouw inloophuis zamel je heel makkelijk geld in. Of je nu de link doorstuurt naar iedereen die je kent, lokale bedrijven vraagt om hulp of een donatiebox bij de supermarkt neerzet: alles is goed. Elke euro draagt bij aan de continuïteit van jouw inloophuis.

Kom in actie voor jouw inloophuis


Maak een pagina

Kom in actie en maak een inloophuispagina. Is er al een pagina? Sluit je dan aan. Vertel waarom jij in actie komt en deel jouw actie met iedereen die je kent. Je zult zien dat je steun krijgt uit onverwachte hoeken.

Maak actiepagina


Haal geld op

Kom in actie op jouw eigen manier. Of je nu cupcakes bakt, lokale bedrijven om hulp vraagt, lokale pers inzet of een donatiebox bij de supermarkt neerzet: alles is goed. Elke euro draagt bij.

Maak actiepagina


Deel jouw actie

Deel jouw actie met iedereen die je kent via WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Hoe meer mensen weten dat jouw inloophuis hulp nodig heeft, hoe beter.

Maak actiepagina

Vraag hulp bij de start van jouw actie!

Vind je het moeilijk om een actie te starten? Wil je eerst een keer overleggen met iemand die al vaker in actie is gekomen voor KWF? Neem contact op met Patricia via acties@kwf.nl. Zij neemt je mee in de wereld van actievoeren.

Mail Patricia

Handige actiematerialen

Om je op weg te helpen, kun je handige actiematerialen downloaden. Een poster, een flyer, voorbeeldteksten. Je kunt de actiematerialen gebruiken voor jouw actie voor het inloophuis. Hiermee maak je iedereen enthousiast. En je zult zien dat je steun krijgt uit onverwachte hoek. 

Ook in coronatijd kun je op creatieve wijze in actie komen! Lees bijvoorbeeld het interview met Kirsten, zij regelde een benefietdiner voor haar moeder. Of lees meer over de wandelactie van Henny

Download de actiematerialen

Acties van inloophuizen

Deze inloophuizen hebben samen al 468.665 euro opgehaald.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over Huis in actie? Kijk of jouw vraag hier wordt beantwoord. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via acties@kwf.nl.

Wat is Huis in actie?

Huis in actie helpt inloophuizen bij het fondsenwerven. Omdat inloophuizen structureel financiering nodig hebben, zijn KWF en IPSO Huis in actie gestart. Door corona liepen inloophuizen bovendien veel inkomsten mis.

Hoe doen we mee aan Huis in actie?

  1. Kies een teamcaptain binnen jullie inloophuis voor de actie
  2. De teamcaptain maakt een actiepagina aan voor een team en vernoemt deze naar het inloophuis. Op die manier is het inloophuis goed vindbaar voor anderen
  3. Kom je in actie voor het inloophuis en bestaat de teampagina al? Sluit je dan aan via de teampagina met de knop 'word lid van dit team'. 
  4. Ingeschreven? Goed bezig! Tip: leg op jullie actiepagina aan iedereen uit waarom het zo belangrijk is om in actie te komen voor het inloophuis. Maak de pagina persoonlijk, met een blog, met foto’s e.d.
  5. Deel jullie actie met iedereen die jullie kennen. Maak foto's, video's en deel via WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, je kunt het zo gek niet bedenken.

Wat is de looptijd van een actiepagina?

Zolang jouw actie loopt voor jouw inloophuis, blijft je pagina open. 

Hoe bepaal ik het streefbedrag voor mijn actie?

Je streefbedrag kun je bepalen door te berekenen hoeveel geld je inloophuis jaarlijks tekortkomt. Je kunt gaandeweg het streefbedrag aanpassen. Door een streefbedrag te tonen, laat je zien hoe belangrijk het is dat jullie gesteund worden. Het geld dat teamleden ophalen, wordt automatisch bij elkaar opgeteld op de teampagina.

Mag ik het KWF-logo gebruiken voor mijn actie?

Daar hebben we een speciaal 'samen met'-logo voor. Het is natuurlijk een actie via KWF, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw actie. Met het speciale ‘samen met’-logo ziet iedereen dat jij deze actie hebt opgezet via KWF voor jouw inloophuis. Download meteen het 'samen met'-logo.

Wat is een inloophuis?

Kanker doet meer met je dan je denkt. Daar waar het ziekenhuis zich richt op fysiek herstel, zorgt het inloophuis voor emotionele nazorg. Het is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Dit wordt gedaan met behoeftegerichte activiteiten, want ieder mens is anders. De een heeft behoefte aan lotgenotencontact, de ander wil zijn conditie op peil krijgen en weer een ander wil creatief bezig zijn om het hoofd leeg te maken. Meer weten over inloophuizen? Bekijk de video

Wat is het belang van een inloophuis?

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect met kanker te maken. De groep mensen die leeft met en na kanker groeit, en ervaart klachten. Naast het voorkomen en behandelen van de ziekte wordt er daarom meer aandacht gegeven aan zorg en ondersteuning voor (ex)patiënten tijdens en na kanker. Kanker is niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, mentaal en sociaal een zware ziekte. De confrontatie met deze levensbedreigende ziekte maakt heftige emoties los en kan het dagelijks leven (van zowel de patiënt als diens naasten) volledig ontregelen.

Informele steun is daarom voor velen onmisbaar om de zware medische behandelingen en de onzekere periode daarna goed door te komen. In principe is in het inloophuis voor iedere (ex)patiënt psychosociale zorg en ondersteuning beschikbaar, passend bij zijn of haar individuele behoefte. De individuele behoefte verschilt van laagdrempelig lotgenotencontact tot uitgebreide psychologische ondersteuning. De inloophuizen bieden informele psychosociale zorg op maat, die nergens anders een plek heeft gekregen. Zij voorzien in een behoefte die aansluit op de reguliere zorg, maar dan laagdrempeliger.

Waarom is hulp aan de inloophuizen structureel nodig?

Door de coronacrisis vielen veel fondsenwervende activiteiten weg. En IPSO inloophuizen hebben structureel financiering nodig. Zo kunnen zij hun rol vervullen en aandacht geven aan de mens achter de patiënt. Niet alleen tijdens de behandeling, maar juist óók daarna.

Moet een bezoeker betalen bij een inloophuis?

Een bezoek aan een inloophuis is gratis. (Ex-)patiënten lopen binnen zonder afspraak en zonder verwijsbrief. Wel kan het voorkomen dat bezoekers voor activiteiten een (kleine) bijdrage betalen.

Een inloophuis wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers, en er is geen structurele financiering voor de huizen.

Hoe kan ik doneren aan een inloophuis?

Wil je in actie komen voor een inloophuis, dan waarderen we dat enorm. Dit kan door een actiepagina aan te maken voor jouw inloophuis en geld op te halen. Je kunt de actiepagina van jouw loophuis delen met jouw vrienden, familie en collega’s. Deel jouw link via WhatsApp, e-mail of andere socialmediakanalen en vraag om een donatie voor jouw actie.

Je kunt natuurlijk ook doneren aan een reeds bestaande pagina van jouw inloophuis.

Wat gebeurt er met de donaties?

Geld dat je ophaalt via jouw actiepagina, gaat direct naar jouw inloophuis.

Hoe kom ik in contact met KWF?

Wil je een actie starten en heb je een vraag? Neem dan contact met Patricia op via acties@kwf.nl.

Patiënten en hun naasten met vragen over de behandeling, maar ook met zorgen of twijfels, kunnen bellen met de gratis Kanker.nl Infolijn: 0800 022 66 22 (ma – vrij: 12.00 - 17.00 uur), een vraag stellen per mail aan de Kanker.nl Infolijn via infolijn@kanker.nl.

Ben je pers? Bekijk de KWF-website voor de mogelijkheden.

Hoe kom ik in contact met IPSO?

Je kunt op de volgende manieren in contact komen met IPSO:
- Via e-mail: info@ipso.nl
- Telefonisch: 06 – 38 82 35 97

IPSO is de brancheorganisatie van de 75 inloophuizen in Nederland. IPSO versterkt de inloophuizen zodat zij mensen met kanker en hun naasten psychosociale zorg op maat kunnen bieden. IPSO heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Overzicht inloophuizen