De volslagen unieke triatlon van Suzanne

Tien kilometer fietsen in de vorm van een hartjesballon. Vijf kilometer rennen in de vorm van een eenhoorn zonder pootjes. En tot slot acht kilometer een vlag op de kaart skaten. Dit is niet alleen een nooit eerder opgeschreven verzameling van woorden achter elkaar: het was óók de nooit eerder vertoonde triatlon die Suzanne Rutten aflegde om geld op te halen voor KWF. De Brabantse Utrechtse hield haar donateurs tijdens de tocht live op de hoogte met foto’s en hilarische filmpjes – en haalde binnen mum van tijd duizend euro op!

Sportief doen ‘Suzystijl’
“In deze coronatijden denk je al gauw: ‘wat kan ík doen?’ Op de pagina van mijn innige Facebookvriend Alexander  -tevens wetenschapsredacteur bij KWF- vond ik het antwoord: de KWF Thuismarathon”, vertelt Suzanne, die op zich haar hand niet omdraait voor een stukje skaten, hardlopen, of fietsen. Maar... “Aangezien ik de conditie van een bejaarde en de fiets van een kleuter heb, lag een activiteit met een Alpe d’HuZes-achtige intensiteit niet direct voor de hand. Dus heb ik bedacht wat wél bij me past. Sportief doen ‘Suzystijl’: daar hoort bij dat je het ook een beetje leuk maakt. Vandaar de figuren op de kaart én het idee om mijn donateurs van begin tot eind mee te nemen in deze barre tocht, door onderweg beeld te plaatsen in een grote Facebookchatgroep. Dat was ook een goede reden voor mensen om te doneren: de beelden zouden alleen zichtbaar worden gemaakt aan donateurs. Dus als je iemand wil zien afzien terwijl – of juist omdat -  ze een halfgare eenhoorn rent, dan moet daar wat tegenover staan natuurlijk”, lacht ze.

Waar KWF’er Alexander de inspiratiebron vormde om de actie te beginnen, tilde een andere Facebookvriend de triatlon naar een mega-opbrengst: “Mijn beste vriendin Marloes heeft mijn actie ook gepromoot en hoogstpersoonlijk gezorgd voor donaties van mensen die ik amper tot niet ken. Vlak voordat ik aan mijn triatlon begon, zag ze dat ik richting de duizend euro ging maar had geen geduld meer, dus deed ze zelf een tweede (gulle) donatie. Hoe trots ze op me is en dat ze dit voor me deed vind ik echt heel vet.”

Verbazing, boswachters en een Hawaï-jurk
Tijdens haar tocht kwam de feestelijk uitgedoste triatlonner van alles tegen: een echte boswachter die haar wilde volgen op Facebook, een boswachter in de letterlijke zin van het woord (omdat hij voor het bos stond te wachten) die op haar skates lette, veel lachende en verbaasde blikken, een appje van een al even verbaasde kennis: ‘Zag ik jou bij De Bilt fietsen in een Hawaï-jurk, of ben ik gek geworden?’ en Alexander om haar fiets bij te stallen.

Na de laatste skate-kilometers van de vlag redde ze haar eigen bank niet dus zakte ze moe maar voldaan in elkaar op een bankje in het Utrechtse Wilhelminapark, waar Suzanne haar toehoorders liet weten dat er een ‘zeker gevoel van trots door haar aderen stroomde’, maar vooral ook de behoefte aan een lekker stuk chocola... die ze tot haar grote verdriet achterop de fiets (en dus bij Alexander) had laten liggen.

Een schrale troost: in de dagen na haar actie steeg de opbrengst tot ruim 1200 euro. “Ik ben mijn donateurs ontzettend dankbaar. Ik ging in eerste instantie voor 250 euro, dus dit is een héél onverwachts en gaaf resultaat.”

We zijn erg benieuwd wat Suzanne een volgende keer uit de kast trekt. Doneren kan nog steeds! Bekijk Suzanne's actiepagina.

Dit artikel is geschreven (met diepe bewondering) door de hierboven al vaker aangehaalde KWF-redacteur, die overigens zelf een halve marathon liep langs vijf Utrechtse onderzoeksinstituten. Lees meer over zijn avontuur.

 

Kom ook in actie          Tips voor jouw actie