BlogAnouk fietst tegen kanker tijdens Limburgs Mooiste

01 May 2023

“Ik fiets voor de mensen die dat zelf niet meer kunnen”

Anouk (26): “Niet elke fietstocht is even makkelijk, maar die laatste heuvel kan er ook nog wel bij. Mijn cliënten hebben het pas zwaar.” Anouk (26) is oncologisch fysiotherapeut in opleiding en fietste in 2023 tegen kanker tijdens Limburgs Mooiste: een fietstocht met voldoende variatie. Je kunt routes van 70 tot 230 kilometer rijden met circa 650 tot 2700 hoogtemeters. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar Anouk gaat de uitdaging graag aan. 

Fietsen is mijn sport

Anouk reed al eerder mee met deze Limburgse tocht, zo’n tien jaar terug. “Het is er mooi en door de heuvels gewoon echt een leuke tocht om te fietsen”, vertelt ze. “Dit keer wilde ik er een sponsoractie aanhangen en een bijdrage leveren aan KWF.” Op haar actiepagina is al flink gedoneerd en ze heeft zelfs het streefbedrag van €500 verhoogd naar €750. Anouk schaatst en zomers fietst ze veel. “Fietsen is echt mijn sport”.

Extra steun voor haar cliënten

Anouk is oncologisch fysiotherapeut in opleiding en werkt bij een praktijk voor fysiotherapie en revalidatie. “Ik ondersteun kankerpatiënten die voor een operatie komen trainen om fit de operatie in te gaan en ik help mensen die na een operatie komen om te herstellen met kracht- en conditietraining. Helaas kom ik ook mensen tegen die niet meer beter worden”. Anouk zet zich in voor mensen die zelf niet meer in actie kunnen komen om geld op te halen voor kankeronderzoek. “Hiermee kan ik iets extra’s doen voor alle cliënten die zo hard aan hun fitheid werken.” In de wachtkamer van haar praktijk promoot ze haar actie op videoschermen en posters. “Ik krijg veel positieve reacties van mijn cliënten. Ze zijn erg trots dat ik me voor hen inzet en doneren dan ook gul.” Hier haalt zij veel voldoening uit.

Grootste fans

"We fietsen met een hele groep mee op 3 juni. Ik train ook met hen. Mijn doel is om die dag met de snelle groep op te kunnen trekken. Daarin fietsen ook mijn vader, oom en vriend mee. Dat betekent wel dat ik extra moet trainen, want mannen fietsen nu eenmaal sneller. Het is mijn persoonlijke doel om hen bij te kunnen houden. Naast mijn fietsmaatjes zijn het ook mijn grootste fans. En ik heb mijn vriend ook al kunnen inspireren om een actiepagina aan te maken!"

Extra uitdaging

Om haar cliënten nog extra te steunen in hun traject heeft Anouk besloten om ook een uitdaging aan te gaan. “Ik heb besloten om 150 kilometer met 1900 hoogtemeters te gaan fietsen tijdens Limburgs Mooiste. Ik fiets wel vaker een rondje om het Markemeer. Dat is zo'n 140 kilometer. De uitdaging zit hem voor mij in de 1900 hoogtemeters. Daarmee kom ik misschien een beetje in de buurt van de inspanningen die mijn cliënten leveren tijdens hun behandelingen." . Het doorzettingsvermogen van haar cliënten werkt voor Anouk enorm motiverend.
“Tijdens mijn werk zie ik hoe de cliënten elke training weer hun best doen om beter te worden.” Met dit in haar achterhoofd kan zij de zwaardere stukken op de fiets goed relativeren.
“Mijn cliënten hebben het veel zwaarder”, voegt ze toe. “Wat mij betreft kan ik volgend jaar weer zo’n actie doen, dan kunnen er ook weer nieuwe mensen doneren. Dat lijkt me hartstikke leuk”, zegt Anouk.

Fiets ook tegen kanker