Blog

Joly (57) schittert in de 'Kom in actie'-campagne van KWF

17 Jul 2023

Joly (57) “Toen ik me opgaf om mee te werken aan de nieuwe KWF-campagne had ik nooit verwacht dat mijn eigen verhaal zó op dat van de hoofdpersoon in de commercial zou lijken. Je kunt het gewoon één op één op elkaar leggen. Door mijn verhaal te delen wil ik anderen in hun kracht zetten. Zo zie je maar: Alles gebeurt met een reden.

Grillig monster

Het is nu ongeveer 8 jaar geleden dat ik na het douchen een knobbeltje in mijn borst voelde. In het ziekenhuis verscheen er een grillig monster op de foto. Dat kon niet goed zijn. Ik bereidde ik me voor op slecht nieuws. Ik ben altijd positief ingesteld en heel erg bezig met hoe je brein werkt: alles wat je aandacht geeft, groeit. En dus bleef ik kalm.

Ik heb kanker. Ik overleef dit

Een paar dagen later kwam de uitslag: ik had inderdaad borstkanker. Met geheven hoofd ging ik de behandelingen aan. Er gebeurde zoveel in mijn lijf. Maar ook in mijn hoofd. Ik focuste op een positieve mindset en speelde telkens weer mijn mantra af: ‘Ik heb kanker, en ik overleef dit’.

Bodem van de put

Totdat ik op een dag naar mijn dochters keek, toen 14 en 15 jaar oud. Opeens kwamen er allemaal vragen op. Wat als ik het niet overleef? Heb ik het wel goed voor ze geregeld? Wat een intens verdriet doe ik hun aan? Het besef overviel me en ik raakte echt de bodem van de put. Maar mijn dochters hielpen me overeind: ‘Kom op mam! Je hebt borstkanker, maar je wordt heus weer beter.’

Groei
Toen ik naar mijzelf in de spiegel keek en alle littekens zag vroeg ik me af of dat voor problemen zou zorgen in mijn liefdesleven. Maar gelukkig is daar niets van gebleken. Ik accepteer mijn nieuwe lijf en dan accepteren anderen je vanzelf ook!  Pas als je het zelf krijgt, zie je pas hoeveel andere vrouwen ook borstkanker hebben (gehad). Ik wil hen in hun kracht zetten en ze inspireren dat zoiets heftigs als kanker krijgen, je ook iets moois kan opleveren. Gebruik de bodem van de put om je af te zetten naar boven en groei.

Geen toeval

Het kan geen toeval zijn dat de oproep voor deze campagne op mijn pad terecht kwam. Ik twijfelde enorm en wachtte tot het laatste moment om me op te geven. Een paar minuten later werd ik al gebeld. En zo ben ik ineens het gezicht van dit KWF-verhaal. MIJN verhaal. Ik kan heel Nederland aanraden om hun onmacht om te zetten in kracht. En zo liefde en licht te verspreiden!”